Interview uit ‘ in en rond de zwaan met G. Speksnijder v/d Heuvel. Dit geeft de historie van ons bedrijf goed weer. Tevens een aantal foto’s uit ‘de oude doos’

 

Weet je nog wel?

Nog steeds wekt het verbazing dat in ons thans zo winkelloze dorp een halve eeuw en meer geleden de detailhandel op velerlei wijze in het behoeftepatroon van de bevolking kon voorzien. In deze toen rijkgeschakeerde groep van winkeliers nam gedurende dertig jaren de historische boerderij aan het Oosteinde 12 een bijzondere plaats in. Vanaf het watersnoodjaar 1953, het jaar waarin Truus met Jan Speksnijder trouwde, tot begin tachtiger jaren voerde Truus Speksnijder, kortweg Truus Spek, daar de regie.

In het voormobilisatiejaar 1913 had Bart Speksnijder, de vader van Jan, als strijkgeldjager de boerderij met 2 bunder land voor 1800 gulden verworven. Met hard werken kon het aanzienlijke bedrag van lieverlee verdiend en telkens weer met kleine aankopen in de buurt uitgebreid worden. Een gelukkige bijkomstigheid was dat er in de eerste jaren slechts twee kinderen in het gezin geboren werden. Pas later kwam zoals Jan het grappenderwijs noemde de tweede leg, waarvan hij er een was.

De wortels van de familie van den Heuvel liggen in Ouderkerk. De vader van Truus was een van de zeven kinderen die hun vleugels uitgeslagen hebben naar Reeuwijk. Zij herinnert zich hoe zij een keer of drie langs de boerderij is gefietst op weg naar een tante in het Oudeland om daar te helpen in een netelige situatie. De boerderij prikkelde haar nieuwsgierigheid omdat de luiken altijd dicht waren. Op een uitvoering van de jongerengroep maakten Truus en Jan tijdens de polonaise kennis met elkaar. Voor een tweede ontmoeting stuurde de watersnood even alles in de war, maar toen Jan eenmaal een brommer van zijn vader had losgepeuterd, stond de afstand Berkenwoude  Reeuwijk een verdere romance niet meer in de weg, en op 19 november 1953 vond het huwelijk plaats. Vader Bart en moeder Jannigje konden na een leven van hard werken een huisje krijgen aan het eind van de Kerkweg, om daar van een welverdiende levensavond te genieten. Zover kwam het echter niet, Op de avond voor het huwelijk werd Jan`s moeder onwel en een operatie mocht niet meer baten, Bart Speksnijder is tot het eind zijner jaren op de boerderij gebleven.

Met de komst van Truus namen de werkzaamheden op de boerderij een ingrijpende keer. Zij had een harde praktijkschool doorlopen. Als elfjarige eerst dertien koeien melken en daarna vijf kilometer lopen om in Reeuwijk naar school te gaan, het was geen uitzondering in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast moest er als oudste dochter ook danig meegeholpen woorden in het huishouden. Met haar ervaring overzag ze de situatie snel. Kaasmaken begint met melken, begint met schoon. Zij handelde naar de oude kaasmakerwijsheid:  Al pocht de melker nog zo kras, de kaas maakt uit hoe `t melken was  . Er werd gevesteerd en aangevuld. en de gevolgen bleven niet uit. Bij De Producent in Gouda viel op dat de kaas verbeterd was, en ook het aantal kaasklanten aan het Oosteinde nam door de mond tot mond reclame zienderogen toe. Menigmaal is Truus met haar kaas in de prijzen gevallen. De gezellige boerenkeuken werd al na korte tijd door velen uit het dorp en de omgeving niet alleen bezocht om er kaas te kopen, altijd werd er ook een bakkie gedaan, waarbij de dorpsnieuwtjes uitgewisseld werden en de wereldproblemen besproken. Wie kwam er eigenlijk niet, en iedereen wist dat je voor het kaas halen bij Truus enige tijd moest uittrekken. Had ze nog veel te doen, dan vroeg ze wie er als eerste aan de beurt was, om zo duidelijk te maken dat ze weer aan de slag moest.

Na het tragische ongeluk van Jan Speksnijder op 21 september 1968, waar hij bij de bouw van de nieuwe garage van Markus met Cor Markus onder een stuk muur terecht was gekomen, stond Truus er alleen voor. Zoon Gerrit was pas elf, en het leek er aanvankelijk niet op dat hij boer wilde worden. In 1984 lagen de kaarten geheel anders. Hij trouwde met Nel van der Wouden en zij hebben het bedrijf overgenomen en vergroot. Uit die tijd stamt het op smaakvolle wijze aangebouwde zijstuk van de boerderij. Toen het kaasmaken een nog grotere vlucht nam, is het boerenbedrijf verplaatst naar Lekkerkerk, waar schoondochter Nel aan de Tiendweg West de traditie van het goede kaas- maken voortzet. Truus woont intussen ook in Lekkerkerk, maar ondanks haar tachtig jaren stapt ze nog vele keren per week op de fiets om in Berkenwoude oude vriendinnen op te zoeken .

 

Oosteinde Berkenwoude
Oosteinde Berkenwoude
Familie Speksnijder met paard en wagen
Jannigje Schep op de boenstoep bij de voormalige boerderij
Albartus Speksnijder en Jannigje Schep
Fam. Verburg Achterbroek, Berkenwoude met melkkar
Een foto uit begin jaren 60, Jan en Dirkje van der Wouden-Verburg

Dit is onze voormalige boerderij te Berkenwoude, waar wij tot 1988 op  geboerd hebben, hieronder ziet u een filmpje uit 1963..

Dit filmpje is een fragment uit een film over het gehele dorp  Berkenwoude. Mocht u interesse hebben in de gehele film;  dat kan.
Zoek op youtube, op Berkenwoude 1963

Oma van der Wouden

 

Liedeweij den Ouden van den Heuvel hier op de Fiat trekker
Melken in de Polder
Het inkuilen van gras gebeurde vroeger in een silo

Het inkuilen van gras

Melken in het land fam. v/d Heuvel Reeuwijk
Berkenwoude

© Jan Speksnijder 2012

 

Home .
Nieuws.
Historie.
Boerderij.
Kaas.
Winkel.
Contact .
Links .