kaasmakerij
kaasmaken
kaasmakerij
kaasmakerij
kaasmakerij
kaasmakerij
kaasvaten
pekelen van kaas
kilokaasje
kaas

Het bijzondere van boerenkaas is de smaak. Je proeft als ware de traditie en het eerlijke boerenland. Het geheim van de smaak is te vinden op de boerderij. Daar wordt kaas gemaakt van volle melk direct van de koe en wordt vervolgens bereidt volgens het ambachtelijke bereidingsproces.


De kaas wordt voortdurend omringd met zorg. Het is namelijk de  kunst om de rijping steeds te laten verlopen bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheidsgraad en om precies het moment te bepalen dat de kaas klaar is voor consumptie. Zo ontstaat een smaakvolle kaas.

 

Gewoonlijk volgt het kaasmaken 's morgens direct na het melken van de koeien. De diepgekoelde avondmelk wordt met de nog warme morgenmelk verwarmd tot ongeveer 30° C. Een dusdanig snelle manier van verwerken van de verse melk is niet te evenaren. De boerin voegt zuursel en stremsel aan de melk toe. Na een half uurtje ontstaat een dikke massa.

 

Deze dikke massa wordt vervolgens in stukjes gesneden en geroerd. Daarbij komt een gele vloeistof vrij. Dit is de 'wei'. De achterblijvende stukjes gestremde melk noemt men 'wrongel'. De wrongel vormt de grondstof voor de kaas.

 

 

Na het snijden van de wrongel wordt er wei afgetapt en warm water toegevoegd. Hierdoor rijpt de wrongel verder af. Later wordt dit proces nog een keer herhaald. Tussentijds wordt er geroerd, totdat de wrongel ‘rijp’ genoeg is om in de vaten te gaan.

 

 

Na het roeren gaat de wrongel in een kaasvat. Daarin wordt de kaas geperst.

 

 

Tegenwoordig zijn bijna alle kaasvaten van plastic. Enkele formaten die niet in plasticvorm te verkrijgen zijn worden nog in de traditionele houten vaten met linnen doeken gemaakt.

 

 

Tijdens het persen, wordt de kaas enkele malen gekeerd, dit ter voorkoming dat de kaas aan het net gaat kleven en voor de mooie ronde vorm.

 

 

kaasmaken

Na het persen blijven de kazen tot de volgende ochtend staan, daarna worden ze gepekeld. Zout is nodig voor de stevigheid, voor de houdbaarheid en natuurlijk voor de smaak van de kaas.

 

 

Als de kazen uit de pekel komen, worden ze te drogen gelegd op houten planken. Daarna worden ze meerdere malen  voorzien van een plastic coating. Dit voorkomt dat de kaas snel uitdroogd en gaat schimmelen. De kaas moet minimaal 6 weken rijpen voordat ze als jonge kaas verkocht kan worden.

 

 

Uiteindelijk wordt de kaas verkocht in onze winkel.

 

 

© Jan Speksnijder 2012

Home .
Nieuws.
Historie.
Boerderij.
Kaas.
Winkel.
Contact .
Links .