Home .
Nieuws.
Historie.
Boerderij.
Kaas.
Winkel.
Contact .
Links .

 

GERRIT EN NEL SPEKSNIJDER (LEKKERKERK) TWEEDE IN VERKIEZING LEKKERSTE BOERENKAAS VAN NEDERLAND

 

Na een spannende strijd is de boerenkaas van Gerrit en Nel Speksnijder uit Lekkerkerk als tweede geëindigd in de verkiezing van de lekkerste boerenkaas van Nederland. Daarmee laten zij ook dit jaar weer zien tot de onbetwiste top van Nederland te behoren. Boerenkaas is een authentiek Nederlands product, dat sinds 16 februari 2007 door de Europese Unie is erkend als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit. Alleen kaas die echt op de boerderij is bereid, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag boerenkaas heten. Dit jaar is de Jan den Bestentrofee voor de maker van de lekkerste boerenkaas voor de 20e én laatste keer uitgereikt. Vanaf volgend jaar zal de verkiezing anders georganiseerd worden. Oók bij zo’n mooi traditioneel product als boerenkaas is vernieuwing immers noodzaak.

De door Gerrit en Nel Speksnijder ingeleverde boerenkaas viel goed in de smaak bij de VIP-jury. Omschrijvingen als ‘dit doet me denken aan de boterham van vroeger’, lekker romig, smedig en heel bijzonder, doen eer aan deze topkwaliteit boerenkaas. De boerenkaas van de familie Speksnijder is te koop in de eigen winkel aan de Tiendweg West 28b te Lekkerkerk. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur, echter dinsdags tot 12.30 uur, ’s zaterdags van 9.00 tot 16.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de kaaskeuring tijdens de fokveedag in Hoornaar op 3 oktober 2009 zijn wij uitgeroepen tot dag winnaar. Bezoekers aan  de fokveedag konden kaas proeven van verschillende winnaars en daarbij kwamen wij als dag winnaar uit de bus.

Tevens behaalde wij de 2e plaats met jonge kaas

                                    1e plaats met belegen kaas

© Jan Speksnijder 2012

 

 

Half februari 2010 is begonnen met de bouw van de nieuwe ligboxenstal klik op onderstaande afbeelding voor meer informatie

Nieuwbouw Stal

 

Op 18 maart 2010 heeft kaasboerderij Speksnijder de 3e prijs behaald met de verkiezing van de beste boerenkaas van Nederland;

Cum Laude   

KAASBOERDERIJ SPEKSNIJDER UIT LEKKERKERK DERDE IN VERKIEZING LEKKERSTE BOERENKAAS VAN NEDERLAND

 

Na een spannende strijd zijn Gerrit en Nel Speksnijder (Lekkerkerk) als derde geëindigd in de Boerenkaas Cum Laude verkiezing van de lekkerste Goudse Boerenkaas van Nederland. Gerrit en Nel Speksnijder hebben al vaker op het podium gestaan, nog in de tijd dat de winnnaar naar huis ging met de Jan den Besten trofee. In 1999 wonnen Gerrit en Nel de trofee door als eerste te eindigen, in 2008 eindigden zij als tweede. De kaas die zij deze keer inleverden voor de verkiezing Boerenkaas Cum Laude, laat zich omschrijven als een kaas waarin je lavendel en truffel proeft, naast stal en een hele lichte vorm van mineralige zwavel, met in de nasmaak een vleugje witte peper.

 

Boerenkaas is een authentiek Nederlands product, dat sinds 2007 door de Europese Unie is erkend als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit. Alleen kaas die echt op de boerderij is bereid, met de verse, rauwe melk afkomstig van de eigen veestapel, mag Boerenkaas heten.

 

Bij de Boerenkaas Cum Laude verkiezing staat de smaak van de Boerenkaas centraal. Waar technische keurmeesters tevens kijken naar doorsnede, consistentie en de uiterlijke verzorging van de kaas, gaat het de consument immers vooral om de smaak. De technische keurmeesters hebben wel hun zegje mogen doen, maar het oordeel van de smaakdeskundigen in een proeverij van alle 125 deelnemende Boerenkazen bepaalde grotendeels welke vijf Boerenkazen op 18 maart tijdens de finale gekeurd zouden worden door een VIP-jury met deelnemers uit het TV-programma Boer zoekt Vrouw. Ook kozen de smaakdeskundigen de winnaars van alle categorieën anders dan de Goudse Boerenkaas.

 

De kaas van Gerrit en Nel Speksnijder viel goed in de smaak bij de VIP-jury. Voor Astrid van boer Wim was dit zelfs het absolute toppertje, lekker zacht met een pittig zoute smaak. De uitspraak 'smaakt naar meer' van meerdere juryleden typeert de uitstekende kwaliteit Boerenkaas van Kaasboerderij Speksnijder.

 

Kaasboerderij Speksnijder ligt in Polder Schuwagt ten westen van het dorp Lekkerkerk in het Groene Hart. Gerrit en Nel hebben zo'n 45 ha. grasland. De grondsoort is klei op veen en veen. 's Zomers lopen de melkkoeien buiten, 's winters krijgen de koeien op stal gras te eten dat in de zomer is ingekuild. De melk wordt 5 dagen per week verwerkt tot kaas, in het weekend gaat de melk naar de melkfabriek. De kaas wordt volledig vanuit huis verkocht in de eigen boerderijwinkel die 6 dagen per week geopend is (maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 18.00 uur, echter dinsdags tot 12.30 uur en 's zaterdags van 9.00 - 16.00 uur). U vindt de kaasboerderij aan de Tiendweg West 28b te Lekkerkerk.

 

Een overzicht van alle winnaars:

1.        Kaasboerderij Schep, Bergambacht

2.        L en J de Bruin, Bodegraven

3.        Kaasboerderij Speksnijder, Lekkerkerk

4.        RCM Meijer, Bladel

5.        VOF Verhoef Dairy Farm, Nieuwerbrug

 

Kaaskeuring0002.pdf