Marinus Hendricus Gerardus Dubelaar. Een soldaat van Oranje. Hij gaf zijn leven voor onze vrijheid. Ter nagedachtenis en herinnering van mijn oudoom en Verzetsstrijder Marinus Hendricus Gerardus Dubelaar.
Bron: eigen foto Marinus Hendricus Gerardus Dubelaar, geboren te Weesperkarspel op 16 Juni 1896 werd op 19-6-1941 te Naarden gearresteerd. Hij werd op 23 oktober 1941 door de Duitse krijgsraad 1941 beschuldigd en op 12 februari 1942 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. M.H.G Dubelaar zat in het verzet in Naarden. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan wat mijn oudoom in het verzet heeft gedaan. Toen de oorlog uitbrak had hij een elektronicazaak en verkocht en repareerde hij radio,s maar legde hij ook elektrische installaties aan bij mensen thuis. Hij was een sociaal mens en deelde voedsel uit aan arme mensen die bij hem aanklopten.
Waalsdorpervlakte Bombardon 10-11-2009 Op de website www.erepeloton.nl vindt u onder de knop slachtofferlijst van het jaar 1942 zijn naam. In 1945 zijn de slachtoffers op de Waalsdorpervlakte opgegraven waarvan 28 stoffelijke overschotten niet konden worden geïdentificeerd. Ook hij werd destijds niet geidentificeerd. De 28 stoffelijke overschotten werden herbegraven op het landgoed Lange Duin, Schouwweg te Wassenaar en zijn zij wegens het opheffen van deze begraafplaats in 1982 als onbekenden herbegraven op de Erebegraafplaats Loenen bij Apeldoorn. Lees het uitgebreid verhaal over het Lange Duin en het monument op http://www.4en5mei.nl/herinneren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken Zoek met de woorden Lange duin.
Direct na de oorlog tussen 1945 en
september 1951 heeft de Nederlandse Missie tot Opsporing van
Vermiste Personen uit de Bezettingstijd in samenwerking met
de Dienst Identificatie en Berging (DIB) vele graven van vermiste
personen ontdekt. Helaas bestond er destijds geen DNA onderzoek en
moesten diverse personen als onbekend worden herbegraven. In 2007 is de Werkgroep Vermiste
Personen Tweede Wereldoorlog opgericht nadat het in 2006
mogelijk was geworden DNA op te nemen in de DNA databank
Vermiste Personen.
De werkgroep brengt informatie die
over verschillende archieven verspreid ligt bij elkaar.
Daarnaast speuren de onderzoekers naar mogelijk nieuwe bronnen:
privé archiefcollecties, gemeentelijke en regionale archieven,
en er zijn gesprekken met mogelijke getuigen van toen. De
belangrijke rol van de BID, de KLPD en de regionale
politiediensten heeft te maken met de huidige wetenschappelijke
mogelijkheden voor identificatie door middel van DNA-analyse.
Wanneer de werkgroep door onderzoek op het spoor van een mogelijke identificatie stuit wordt DNA afgenomen van de stoffelijke resten, en in de databank van het Landelijk Bureau Vermiste Personen (KLPD) opgenomen. Door vergelijking met een monster van DNA-wangslijmvlies van de mogelijke nabestaanden kan bij een match van de DNA-profielen een vermiste alsnog worden geïdentificeerd. De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog bestaat uit medewerkers van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), DNA-afnemers van de regiopolitiekorpsen IJsselland, Brabant-Noord en Midden West Brabant, specialisten van de Bergings en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht en medewerkers en vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis. Op basis van hulpverzoeken van families van vermisten op Nederlands grondgebied onderzoekt de werkgroep vermissingszaken uit de Tweede Wereldoorlog. Ruim 600 vermissingen in Nederland zijn onopgelost gebleven. Het eerste resultaat van het DNA onderzoek van een der 28 onbekenden werd bekend gemaakt op 3 februari 2010 waardoor een onbekend persoon is geïdentificeerd. Zie website NFI: http://www.nederlandsforensischinstituut.nl/nieuws/2010/eerste-nederlandse-slachtoffer-woii-geidentificeerd-door-dna-onderzoek.aspx?cp=68&cs=18251 Kort daarna werd een tweede persoon geïdentificeerd. De laatste onbekend gebleven soldaat van de Grebbeberg werd geïdentificeerd en op 8 april 2011 herbegraven. Het is aan te bevelen om de website www.erepeloton.nl goed te bekijken omdat u daar veel kennis kunt opdoen over de 2e wereldoorlog en de enorme gevolgen daarvan. Ter herinnering en om nooit te vergeten. Ook onze jeugd moet hier blijvend kennis van kunnen nemen zodat zij weten en beseffen wat de verschrikkingen van een oorlog zijn. Elk jaar op 4 mei wordt op de Waalsdorpervlakte met dodenherdenking de slachtoffers met groot eerbied herdacht waar honderden mensen daar hun leven gaven voor onze vrijheid. Op 4 mei 2010 is de website www.erelijst.nl geopend met 18000 gedigitaliseerde namen van de gevallenen in de 2e Wereldoorlog. De originele boeken liggen in het 2e Kamergebouw en wordt door de bode elke dag een bladzijde omgeslagen. Op website http://oranjehotel.nationaalarchief.nl/zoeken.asp?ComponentID=9917&SourcePageID=9328#1 van het Nationaal Archief vindt u een pagina over M.H.G Dubelaar. Klik daartoe op de gevonden pagina op de letter D. Marinus Hendricus Gerardus Dubelaar woonde te Naarden. Op 1 Juni 1925 kwam hij in dienst bij de Vrijwillige Landstormkorps Luchtwachtdienst. Hij was sergeant bij de Luchtwachtpost te Naarden tot 10 mei 1940. Zie: http://www.luchtdoelartillerie.nl/index.php?pageID=Korpszaken&SubID=Gesneuvelden Klik in het menu op korpszaken en verschijnt een rolmenu. Klik in het rolmenu gesneuvelden aan. U ziet dan een lijst van gesneuvelden. U kunt hem vinden onder de naam M.H.G. Dubbelaar. Daar staat zijn achternaam foutief vermeld. Met de nieuwe lijst gesneuvelden zal men zijn naam aanpassen.
Foto onder: Vrijwillig Landstormcorps Luchtwachtdienst Naarden 1939-1940
Bron: Uitgever : Europese Bibliotheek,
www.eurobib.nl/
Van de bovenstaande groepsfoto Vrijwillig Landstormcorps Luchtwachtdienst Naarden. Dit korps Naarden behoorde tot het district Amsterdam. Dit zijn dappere mannen die Augustus 1939 in dienst traden tot 10 mei 1940. In de strenge winter van 1939-1940 was het bepaald geen lolletje om twee uur dienst te doen op de 20 meter hoge uitkijkpost. Na 10 mei 1940 werd dit korps ingeschakeld met wachtlopen ter controle van de verduistering. Vanuit de persoon linksonder in de foto ziet u iets rechtsboven daarvan, mijn oudoom M.H.G. Dubelaar, geb:16 Juni 1896 -12 februari 1942. Marinus Hendricus Gerardus Dubelaar was Elektriciën van beroep. Toen de 2e Wereldoorlog uitbrak vond de evacuatie van de vestingstad Naarden plaats. Zie http://evacuation-naarden-1940.blogspot.com/ De bevolking trok Naarden uit en wordt uitgebreid op deze pagina aandacht besteed. Na zijn arrestatie op 19 juni 1941 kwam M.H.G Dubelaar terecht in het 'Oranjehotel' te Scheveningen. Het was allerminst een hotel. Het was de gevangenis in Scheveningen. De aanklacht tegen hem was, zie: http://www.erepeloton.nl/Achtergrondverhalen/dubelaar.html In het "Gedenkboek van het Oranjehotel" van E.P Weber (1947) spreekt men van een "proces Dubelaar" en noemt een dertiental mede-beschuldigden. In dit boek staat ook een verwijzing naar de Anklageverfugung van 23 okt 1941. Marinus Hendricus Gerardus Dubelaar staat vermeld in de Erelijst van gevallenen onder Nr V466. In Naarden is een straat naar hem vernoemd.
Op het weblog http://gooiland.vijftigplusser.nl/?page=article&warticle_id=51787&Oorlogsgebeuren_Naarden_1940-1945_ wordt een gedetailleerd dagverslag weergegeven wat daar allemaal heeft plaatsgevonden toen de oorlog uitbrak. Hierbij enkele dagen uit dit dagverslag. Nadat hij zijn leven had gegeven voor onze vrijheid werd door de pastoor in Naarden een herdenkingsdienst gehouden waarna de pastoor en de burgemeester werd gearresteerd. De evacuatieorder in Naarden werd op 14 mei 1940 uitgevaardigd. Met toestemming van de webmaster F.J.J De Gooijer, Gooiland vijftigplusser heb ik enige regels overgenomen. 10-05-1940 Het Duitse leger valt Nederland binnen. Naarden:
Omstreeks 03.30 loeien de sirenes. Het gezin Dubelaar kreeg 8 kinderen waarvan Marinus Hendricus Gerardus
Dubelaar de twee na jongste was.
Bronnen:
Op woensdag 26 oktober 2011 reikte Burgemeester Oudshoorn van Uithoorn postuum aan de kleindochter, voor M.H.G. Dubelaar, geb:16-06-1896 het Mobilisatie-Oorlogkruis uit. P.G.E. Dubelaar kreeg deze onderscheiding van de kleindochter in bewaring. Tevens reikte Burgemeester Oudshoorn van haar vader, korporaal M.H.G Dubelaar, geb, 28-01-1926, postuum en hernieuwd het Ereteken voor Orde en Vrede uit met de jaargespen 1947,1948 en 1949 alsmede het bijbehorend Duplicaat-Certificaat voor zijn Militaire tijd in Indonesië. De webmaster van http://www.onderscheidingen.nl/nl/index.html gaf eerder toestemming om een afbeelding van hun onderscheidingen op deze pagina te publiceren waarvoor onze dank. Onderstaand de op 26-10-2011 uitgereikte onderscheidingen. Burgemeester Oudshoorn en het Ministerie van Defensie dank ik hartelijk voor hun bijzondere medewerking.
Mobilisatie-Oorlogkruis Ereteken Orde en Vrede.
Laatste aanpassing: 01 November 2015 |