index liedjes
muziek Paul Hardcastle - 19 (1985)

In World War II the average age of the combat soldier was 26...
In Vietnam he was 19.

De stem van Peter Thomas deed het hem. Die zorgde ervoor dat je er meteen helemaal in zat. Een electrotrack zonder zang, maar met gesproken woord, iets geheel nieuws in 1985. Paul Hardcastle deed het met ‘19’ en scoorde een wereldhit.
Aan The Guardian vertelde hij later dat het idee was ontstaan nadat hij de ABC documentaire ‘Vietnam Requiem’ had gezien: ,,Wat me vooral raakte was dat de soldaten zo jong waren. In de documentaire zeiden ze dat de gemiddelde leeftijd negentien was. Toen ik zo oud was, maakte ik lol in pubs en clubs.’’
Samples van gesproken teksten uit de documentaire en nieuwsberichten vormden de basis, met ‘n-n-n-nineteen’ als terugkerend regeltje. Een sample van twee seconden, precies de lengte die het sampleapparaat aankon. ,,Daarna voegde ik gewoon muziek toe aan het gesproken woord. De belangrijkste sound was electro, maar ook wat jazz en een melodie.’’
Uitgerekend die melodie zorgde later voor problemen, want Mike Oldfield herkende zijn ‘Tubular Bells’ erin. Hardcastle ontkende, maar hij had geen zin in een rechtzaak en gaf Oldfield zijn zin: een credit als mede componist.
Ook het gesproken woord zorgde voor een claim. ABC had geen bezwaar tegen gebruik van de teksten, maar advocaten van ‘de stem’ zagen dat anders. Namens Peter Thomas klopten zij met succes aan en toucheerden een vergoeding.
Die kon er overigens wel vanaf, want ondanks dat de platenmaatschappij niet in de single geloofde, werd ‘19’ een hit. Zowel in clubs als in de hitlijsten. In dertien landen schoot het nummer naar de eerste plek, waaronder Nederland.
In Amerika kwam de single niet verder dan plek vijftien. De song werd daar volgens Hardcastle wel verkocht, maar - vanwege de inhoud - niet gedraaid op de radio en die airplay telde daar wel mee voor de ranking.
In 2010 verscheen een nieuwe versie van ‘19’, nu over Afghanistan. ,,Een vriend van mijn zoon kwam daar om het leven’’, verklaarde Hardcastle. Zijn leeftijd was - uiteraard - negentien.
,,Ik ben altijd trots geweest op 19, omdat ik echt mijn nek uitstak en heel erg geloofde in waar ik mee bezig was’’, vertelde Paul Hardcastle in 2012 aan Electricity Club over zijn destijds baanbrekende track. ,,Het was ik in mijn eentje tegen de platenmaatschappij. Ik ben er trots op dat ik niet naar ze heb geluisterd.’’
Index liedjes


thuis -