index liedjes
muziek Abel - Onderweg (2000)

Eendagsvliegen in de muziek scoren vaak vanuit het niets een hit, proberen het daarna nog één of twee keer en verdwijnen vervolgens van de radar. In 2000 leek het Brabantse Abel (vernoemd naar de gelijknamige film van Alex van Warmerdam) het nieuwe Doe Maar te worden...
Niets bleek echter minder waar. Superhit ‘Onderweg’ kreeg nog wel een opvolger, maar het minder succesvolle ‘Neem Me Mee’ bleek zo ongeveer het laatste wapenfeit van de groep rond zanger en liedjesschrijver Joris Rasenberg.
‘Onderweg’ was de reden dat de groep een platencontract kreeg. De A&R-man van platenlabel PIAS beluisterde hun demo in de auto en was niet erg onder de indruk. Pas toen hij ‘Onderweg’ hoorde, dat gaat over een verbroken relatie, durfde hij het aan met de band.

Ben je verder dan het heden
Wil je terug naar je verleden
Zegt je dat iets
Het is al lang verleden tijd

Aanvankelijk speelde de band, in 1996 opgericht als The Acting Crowd, covers van bands als U2, Radiohead en Oasis. Vervolgens begon Joris met het schrijven van eigen liedjes. Eerst in het Engels, daarna in het Nederlands.
De platenmaatschappij kreeg ‘Onderweg’ overigens niet zo gemakkelijk geplugd in Hilversum. ,,Omdat ze de stem verschrikkelijk vonden’’, zei A&R-man Niels Aalberts tegen Oor. Hij zag juist het voordeel: ,,Omdat Joris zo’n aparte stem heeft, is Abel uit duizenden herkenbaar.’’
Toen ‘Onderweg’ veel gedraaid werd op de radio en ook de videoclip (met Birgit Schuurman) regelmatig te zien was, ging het hard. Er gingen 70.000 exemplaren van de single over de toonbank en ‘Onderweg’ stond zeventien weken in de Top 40, waarvan zes weken op nummer één.
Er verscheen ook een album, ‘De Stilte Voorbij’, maar het nieuwe Doe Maar werd Abel niet. In 2001 verscheen hun tweede album ‘Doen en Laten’, maar dat flopte. Tegenwoordig werkt Joris Rasenberg als muziekdocent en leraar maatschappijleer op een middelbare school.
Hun legendarische hit is overigens geen eendagsvlieg. ‘Onderweg’ staat niet alleen jaarlijks in de Top 2000, maar kreeg ook twee bewerkingen. In 2011 baseerde Anouk ‘What Have You Done’ op het nummer en in 2018 scoorden rappers Frenna en Lil’ Kleine een hit met hun bewerking.
Op Nu.nl keek Rasenberg terug op het succes van ‘Onderweg’: ,,Het heeft deuren geopend, maar het heeft ongetwijfeld ook deuren dichtgegooid.’’ Uiteraard werd hem gevraagd hoe ‘Onderweg’ zo’n hit kon worden. ,,Het publiek bepaalt uiteindelijk wat een nummer doet’’, was zijn nuchtere reactie.
Index liedjes