thuis - boeken - film - muziek - theater - meer
muziek Adele - Rolling in the deep (2010)

De dag nadat haar relatie op de klippen was gelopen, begon Adele met Paul Epworth met het schrijven van nieuwe songs. Haar debuut ‘19’ had haar als zangeres en songwriter op de kaart gezet en nu begon ze aan het altijd moeilijke tweede album.
De stemming waarin ze de studio binnenkwam was alles behalve opgewekt. ,,It just stopped being fun’’, zei ze later over de breuk met de man met wie ze een jaar lang samen was. Op dat moment was ze heel wat minder laconiek. Wat ze voelde was verdriet en woede, vooral woede.
Normaal gesproken stuur je iemand dan naar huis, maar Epworth deed precies het omgekeerde. In plaats van een doos Kleenex gaf hij Adele een pen en schrijfblok, omdat hij vermoedde dat haar woede mooi songmateriaal op zou kunnen leveren.
,,Ik word nooit echt boos, maar op dat moment kon ik een moord begaan’’, vertelde ze later aan haar biograaf Caroline Sanderson. ,,Ik begon te huilen en zei: laten we een ballad schijven.’’ Epworth wilde juist dat ze haar boosheid zou vertalen in een woeste song: ,,Be a bitch about it!’’
De woede zorgde ervoor dat ze het bloed door haar lijf voelde pompen en dat ritme gebruikte ze voor de song die uiteindelijk de opening van haar album ‘21’ zou worden: ‘Rolling in the deep’, door Adele omschreven als een ‘dark blues-y gospel disco tune’.

There’s a fire starting in my heart
Reaching a fever pitch, it’s bringing me out the dark
Finally I can see you crystal clear
Go ‘head and sell me out and I’ll lay your shit bare

De eerste opname van was bedoeld als demo. De emotie was echter zo puur dat ze besloten om het zo te laten. ‘Rolling in the deep’ verscheen eind november 2010, werd wereldwijd haar grootste hit en haar eerste nummer 1 in Amerika.
Aan muziekblad Oor vertelde Adele dat ze geïnspireerd werd door Alanis Morissette en haar ‘You Oughta Know’: ,,Ze was eerlijk, ze openbaarde gewoon haar hele dagboek. Het is belangrijk dat ik op ‘21’ precies datzelfde doe. De mensen moeten mee op een trip door mijn persoonlijke leven.’’
‘21’ gaat over een ‘shitty relationship’ net als ‘19’, maar: ,,Dit maal ben ik me meer bewust van mijn eigen tekortkomingen. Ik ben vergevingsgezinder.’’ En: ,,De eerste nummers op de plaat komen voort uit bitterheid.’’ Luister naar ‘Rolling in the deep’ en je hoort dat meteen.
Index liedjes