index liedjes
muziek Christina Aguilera - Genie in a Bottle (1999)

Als je een mysterieuze lamp vindt en je wrijft erover, kan het zo maar zijn dat er een geest verschijnt van wie je drie wensen mag doen. Deze onschuldige legende vormde de basis voor ‘Genie in a Bottle’, de doorbraaksingle van Christina Aguilera. De boodschap: als je haar als man op de juiste manier behandelt, laat ze al jouw dromen uitkomen...

If you wanna be with me
Baby there’s a price to pay
I’m a genie in a bottle
You gotta rub me the right way

De expliciete verwijzingen naar seks waren tegen het zere been van velen toen de single in 1999 verscheen. Aguilera, net als collega’s als Britney Spears en Justin Timberlake bekend geworden via The New Mickey Mouse Club, was pas achttien jaar jong. Zangeres Debbie Gibson bijvoorbeeld liet weten ‘horrified’ te zijn over de tekst.
Het was niet voor het laatst dat Christina Aguilera (geboren in 1980) voor opschudding zorgde, al haalde ze er zelf haar schouders over op: ,,Het liedje gaat niet over seks. Als je naar de tekst luistert - ‘My body’s saying let’s go but my heart is saying no’ - hoor je dat het eigenlijk gaat over zelfrespect en mij behandelen zoals ik behandeld wil worden. Pas dan zal ik mijn liefde aan iemand geven.’’
Ophef of niet, ‘Genie in a Bottle’ kwam op het juiste moment. In navolging van Britney Spears scoorde Aguilera - muzikaal geïnspireerd door onder meer Whitney Houston, Mariah Carey en Etta James - een enorme hit. Eerder was ze al opgevallen met haar debuutsingle ‘Reflection’, de titelsong van de Disneyfilm ‘Mulan’. Na het succes van dat liedje, ging ze met verschillende producers aan de slag met haar debuutalbum.
‘Genie in a Bottle’ werd geschreven door David Frank, Steve Kipner en Camelia Sheyne. De eerste regel die zij hadden was ‘If You Want To Be With Me’, zoals het liedje oorspronkelijk ook zou heten. Tot het management van Aguilera met de uiteindelijke titel kwam. Het belangrijkste doel van de schrijvers was om een hitsong te maken en daar slaagden zij met glans in.
‘One of the summer’s catchiest singles captures the moment’s anxieties about teen-age sex’, zo omschreef The New York Times ‘Genie in a Bottle’. Alleen al in haar thuisland werden 1,4 miljoen exemplaren verkocht, maar ook wereldwijd gingen single en album als warme broodjes over de toonbank.
Aguilera maakte tevens een Spaanstalige versie van het liedje, ‘Genio Atrapado’.Index liedjes