index liedjes
muziek Oasis - Don’t Look Back In Anger (1996)

De gebroeders Liam en Noel Gallagher hebben altijd ruzie. Dat is zo nu ze niet meer samen spelen, maar ook toen ze nog wel samen in een band zaten. Oasis groeide uit tot een van de populairste Britse bands van de jaren negentig, maar de explosieve relatie tussen de broers werd Oasis uiteindelijk fataal.
Het ontstaan van ‘Don’t Look Back In Anger’ is zo’n typisch Oasis verhaal. Noel schreef de meeste van de songs en dat gold ook voor ‘Wonderwall’ en ‘Don’t Look Back In Anger’ van het album ‘(What’s the Story) Morning Glory?’. Liam was de leadsinger, maar Noel wilde zelf de zang van ‘Wonderwall’ voor zijn rekening nemen. Dat liet Liam echter niet gebeuren.
Noel, geïrriteerd, legde zijn broer vervolgens de keuze voor: ‘Wonderwall’ of ‘Don’t Look Back In Anger’. Het werd die eerste, waarna Noel ‘Don’t Look Back In Anger’ kreeg. Terwijl hij de vocals van inzong, dook Liam boos de kroeg in.
De release van beide singles was dus een echte strijd tussen de gebroeders Gallagher. ‘Wonderwall’ verscheen als eerste en kwam in de UK tot nummer 2. Vier maanden later verscheen ‘Don’t Look Back in Anger’ en die kwam op nummer 1.
‘Don’t Look Back in Anger’ ontstond tijdens een soundcheck voor een concert in Parijs. Noel speelde het op een akoestische gitaar en schreef tekst in de kleedkamer op: ,,Het kwam allemaal heel snel en we speelden het die avond al voor 18.000 mensen. Like an idot, ik zou dat nooit meer doen.’’
Noel vertelde dat hij het gevoel had dat het nummer aan hem geschonken was: ,,Het kwam ergens vandaan. Het was er al en als ik het niet had geschreven, dan zou Bono of iemand anders dat wel hebben gedaan. Net als met legendarische songs als ‘One’ en ‘Let It Be’. Die zijn er en als ze in jouw schoot vallen, heb je gewoon geluk.’’

So Sally can wait
She knows it’s too late as she’s walking on by
My soul slides away
But don’t look back in anger
Don’t look back in anger
I heard you say

Oasis komt uit Manchester en in 2017 groeide ‘Don’t Look Back In Anger’ uit tot eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag tijdens een concert van Ariana Grande in die stad. Na een minuut stilte, begonnen de omstanders het spontaan te zingen. ,,Omdat we vooruit moeten kijken naar de toekomst’’, verklaarde degene die begon.
Index liedjes