index liedjes
muziek Aqua - Turn Back Time (1998)

‘Turn Back Time’ was de zesde single van de Deens/Noorse groep Aqua, maar op de een of andere manier lijkt hij een beetje vergeten. Vrijwel niemand zal bij de naam Aqua direct denken aan ‘Turn Back Time’. Dat komt door hun meest succesvolle single uit 1997: ‘Barbie Girl’.
Die wereldhit zorgde ervoor dat de band doorbrak. De bubblegumpop van ‘Barbie Girl’ - vergezeld door een vet aangezette videoclip - sloeg aan en de volgende singles ‘Doctor Jones’ en ‘Lollipop (Candyman)’ sloten daarop aan.
Aqua werd eind jaren tachtig opgericht als Joyride door Søren Rasted en Claus Norreen. Toen zij werden gevraagd om de soundtrack te maken voor een film, vroegen ze DJ/rapper René Dif om mee te doen. Dat beviel zo goed dat ze besloten samen verder te werken.
Toen Dif vervolgens op de veerboot tussen Noorwegen en Denemarken zangeres Lene Nystrøm hoorde zingen, vroeg hij haar om ook bij de band te komen. De groepsnaam was inmiddels omgedoopt in Aqua.
Na wat bescheiden successen betekende ‘Barbie Girl’ hun definitieve doorbraak. Hun singles werden veelal vergezeld door cartooneske video’s die prima pasten bij hun bubblegumpop. Ondanks het succes, werd hun muziek niet erg gewaardeerd door radiostations en ook critici waren niet te spreken over hun eurodance.
Dat veranderde toen Aqua ‘Turn Back Time’ uitbracht. Het was de zesde single van hun album ‘Aquarium’. In plaats van vrolijke huppelpop werd ‘Turn Back Time’ gedragen door een traag ritme, waarin onder meer een sample verwerkt was van de Pet Shop Boys single ‘Heart’.

If only I could turn back time
If only I had said what I still hide
If only I could turn back time
I would stay for the night

‘Turn Back Time’ was ook te horen op de soundtrack van de film “Sliding Doors’ met Gwyneth Paltrow. Hierin wordt de tijd letterlijk teruggedraaid, want we zien Gwyneth in eerste instantie als ze haar trein haalt en vervolgens een alternatieve versie waarin ze hem mist en wat dat voor gevolgen heeft voor haar leven.
Na ‘Turn Back Time’ scoorde Aqua nog enkele hits, al waren er ook problemen. Zo stuurde speelgoedfabrikant Mattel een leger advocaten op de groep af vanwege ‘Barbie Girl’. De band ging rond 2001 uit elkaar en onder meer Lene Nystrøm (inmiddels getrouwd met Søren Rasted) en René Dif maakten solo muziek, maar uiteindelijk kwam de groep weer bij elkaar. Ze treden - zonder Claus Norreen - nog steeds op.Index liedjes