index liedjes
muziek Arctic Monkeys - I Bet You Look Good On The Dancefloor (2005)

De nog piepjonge Alex Turner kondigt zijn band zelf aan in hun eerste videoclip: ,,We’re Arctic Monkeys and this is ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’. Don’t believe the hype.’’
Die laatste opmerking - nog even snel gemaakt voor het inmiddels bekende intro van hun doorbraakhit wordt ingezet - is een knipoog naar de hype die Arctic Monkeys in de maanden daarvoor had ontketend.
Alex Turner en Jamie Cook begonnen in 2001 met het spelen van muziek. Ze begonnen als Bang Bang, maar veranderden hun naam daarna in Arctic Monkeys. In 2003 had de band hun eerste optreden. Ze werden snel populair, onder meer door gratis demo’s uit te delen om hun publiek bekend te maken met hun muziek.
De band bouwde zo een fanbase op en die fans zorgden er weer voor dat de demo’s via internet werden verspreid. Het gerucht over de meest opwindende band van het jaar ging snel rond en halverwege 2005 dook de band de studio in om hun debuutalbum ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’ op te nemen.
De videoclip van ‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ werd toen al op MTV vertoond. ,,We waren in de studio bezig om de single op te nemen, terwijl we in de ruimte ernaast op televisie te zien waren’’, zo vatte frontman Alex Turner samen in wat voor bizar tempo het ging met Arctic Monkeys.
,,It all came from that drum thing at the beginning’’, verklaarde hij tegen NME het ontstaan van dit nummer over een jongen die een meisje in een club probeert te imponeren. De titel verwijst naar een quote uit de discofilm ‘Saturday Night Fever’, terwijl de zin ‘Your name isn’t Rio, but I don’t care for sand’ knipoogt naar ‘Rio’ van Duran Duran.
Van hun album ging in de eerste week na verschijning een recordaantal exemplaren over de toonbank. Hoewel Turner zelf hun debuutnummer op een bepaald moment even een beetje zat was, noemde NME het onlangs nog ‘the perfect encapsulation of what it is to be young, pissed, lusty, bored, angry and skint in modern-day Britain’.
‘I Bet You Look Good On The Dancefloor’ ontbreekt nooit op de setlise van de band. Zoals Turner in datzelfde NME interview verklaarde: ,,Ik kan me niet voorstellen dat we het niet spelen. Als het langskomt in de set is het gewoon tof. We vinden het heerlijk om te doen.’’Index liedjes