index liedjes
muziek Rowwen Hèze - Auto, vliegtuig (1999)

Rowwen Hèze staat vooral bekend als feestband. Meezingers als ‘Bestel mar’ en ‘Limburg’ bezorgden de Limburgse band die reputatie. Rowwen Hèze heeft echter meer gemaakt dan alleen feestnummers. Prachtige en melancholische liedjes als ‘Twieje Wurd’ en ‘De Neus Omhoeg’, altijd in het Limburgse dialect.
Eén van de mooiste liedjes van Rowwen Hèze vind ik het melancholische ‘Auto, vliegtuig’, dat in 1999 als enig nieuwe liedje op de ‘best of’ dubbelaar ‘t beste van 2 werelden’ stond.

Onder Meej, giet ut land voorbeej
Vliegtuug werkt zig umhoeg.
de wolke door nog 12 oor
en ut zonleeg det brand in mien oeg.

In de documentaire ‘Van America naar Amerika’ (1998) van filmmaker Leon Giessen vertelde zanger en tekstschrijver Jack Poels over het ontstaan van het lied.
Het begon met de reis die Rowwen Hèze in het kader van die documentaire zou maken naar Amerika. ,,Toen ik mij voor ging bereiden op de reis naar Texas, ben ik naar Ierland gevlogen. Naar Texas is elf uur in het vliegtuig en Ierland een uur, dus ik dacht: ik ga kijken of ik het volhoud. Daar heb ik toen een liedje over geschreven.’’
,,Vliegen was niet mijn grootste hobby’’, verklapte hij in een later radio-interview. Het schrijven was voor hem een soort therapie: ,,Het gaat over in het vliegtuig zitten en me van tevoren al troosten. Dat de reis zal meevallen. Dat is een soort therapie op voorhand.’’ ,,Dat is ook zoiets raars van mij’’, vulde hij aan. ,,Dan denk ik: als ik van tevoren iets heb, dan moet het raar lopen, wil ik dat voor niks hebben gemaakt. Het is dus ook een soort verzekering dat ik weer terug kom van die reis’’, zei hij in de documentaire. En tijdens het radio-interview: ,,Gevoelens en angsten heb ik een plek gegeven in dit liedje.’’ Tegelijkertijd is het een ode aan reizen, als Poels concludeert: ‘Waat is de werreld toch groet’.
‘Auto, vliegtuig’ kwam niet verder dan de tipparade, maar onder fans is het nummer populair. Ook bij veel andere mensen raakte ‘Auto, vliegtuig’ blijkbaar een snaar, want het dook al snel op in de jaarlijkse Top 2000.
,,Het zit tussen vrolijkheid en melancholie in, je weet niet zo goed wat je ermee moet’’, probeerde Poels het succes te verklaren. ,,Het raakt heel veel plekjes in je gevoelsspectrum. Die langzame melodie en dat enigszins opgewerkte refrein, maakt op de één of andere manier iets los bij mensen.’’
Index liedjes