index liedjes
muziek The Bangles - Walk Like An Egyptian (1986)

De Amerikaanse band The Bangles ontketende in 1986 een hype met ‘Walk Like An Egyptian’. Deze meiden hadden al wat singles uitgebracht en met het door Prince geschreven ‘Manic Monday’ een behoorlijke hit gescoord, maar ‘Walk Like An Egyptian’ werd hun grootste succes tot dat moment.
De groep werd in 1981 opgericht door de zussen Vicki en Debbi Peterson. Ze heetten aanvankelijk The Colors, maar via The Bangs werd dit The Bangles. Susanna Hoffs kwam later bij de groep, maar uiteindelijk zou zij uitgroeien tot het bekendste gezicht van de band.
‘Walk Like An Egyptian’ ontstond op een ferry in Engeland. Liedjesschrijver Liam Sternberg zag daar allemaal mensen die probeerden te lopen terwijl het schip aan het schommelen was. De manier waarop zij hun armen hielden en hobbelden, deed hem denken aan afbeeldingen uit het oude Egypte.
Het was producer David Kahne die een demoversie van ‘Walk Like An Egyptian’ in handen kreeg en het voorlegde aan The Bangles. Hoewel ze tot dat moment voornamelijk liedjes hadden gemaakt die op zijn minst deels door een van de bandleden was geschreven, besloten zij ‘Walk Like An Egyptian’ op te nemen.
Kahne liet de vier bandleden allemaal een deel inzingen, maar uiteindelijk vond hij de vocalen van Debbi Peterson blijkbaar niet goed genoeg. Haar stem werd namelijk geheel naar de achtergrond verbannen. Het zorgde voor de nodige frictie binnen de groep, want zij voelde zich in de steek gelaten door de andere meiden.

All the old paintings on the tombs,
They do the sand dance,
Don’t you know?
If they move too quick (Oh whey oh)
They’re falling down like a domino

The Bangles twijfelden aanvankelijk of het nummer niet een ongelooflijke flop zou worden, maar het tegendeel bleek waar. Zij scoorden er een wereldwijde hit mee. In Nederland stond ‘Walk Like An Egyptian’ vijf weken op nummer 1 in de Top 40. Dat succes zouden ze later overtreffen met ‘Eternal Flame’.
In de videoclip dansen The Bangles zelf als Egyptische danseressen en zijn ook beelden te zien van New Yorkers en bekende personen als Prinses Diana en Gaddafi, die - al dan niet gemanipuleerd - met hun armen de bekende dansbewegingen maken. Fricties binnen de band, waar Susanna Hoffs steeds meer aandacht kreeg tot ergernis van de anderen, leidde uiteindelijk tot het einde van The Bangles. Het kwam in 1998 tot een reünie en de zusjes Peterson en Hoffs treden nog steeds samen op.
Index liedjes