index liedjes
muziek Michael Jackson - Beat it (1982)

Zeven singles kwamen er van het album ‘Thriller’ van Michael Jackson. Een ongekend aantal, dat bewees dat de zanger het meende toen hij zei dat hij niet hield van b-kantjes of albumvullers. Elk nummer van hem moest een single kunnen zijn.
Een van de meest legendarische liedjes van het album was ‘Beat it’, na ‘The girl is mine’ en ‘Billie Jean’ als derde single uitgebracht. Het idee ontstond nadat producer Quincy Jones Jackson hem vroeg om een ‘rocksong’ te schrijven.
Het duurde even voordat de zanger het resultaat durfde te laten horen. ,,Hij zei maar steeds, dat hij een goede rocksong voor de plaat nodig had’’, schreef Michael Jackson in zijn biografie ‘Moonwalk’ (1988). ,,Toen was het moment daar: ‘Ik liet ‘Beat it’ horen en hij werd helemaal gek.’’
,,Ik wilde een rocknummer schrijven, dat ik zelf direct zou kopen en dat totaal anders moest klinken dan de rockmuziek die je in die tijd in de Top 40 hoorde. ‘Beat it’ schreef ik met schoolkinderen in gedachten. (.) Kinderen zijn een veeleisend publiek. (.) Als ze een nummer goed vinden, dan is het een hit.’’
,,De tekst van ‘Beat it’ geeft weer wat ik zou doen als ik in de problemen zou zitten’’, schreef hij verder. ,,De boodschap dat we geweld moeten weren is iets waar ik heilig in geloof. Het vertelt kinderen verstandig te zijn en moeilijkheden te ontlopen. Als je vecht en je sneuvelt, ben je niets wijzer geworden en ben je echt alles kwijt. Je bent een verliezer en je dierbaren met je. Dat is de kern van ‘Beat it’.’’
‘Beat it’ werd in de studio opgenomen met bandleden van Toto, die voordat ze als band doorbraken, al veelgevraagde sessiemuzikanten waren. Minstens zo belangrijk was de bijdrage van Eddie van Halen, die de gitaarsolo inspeelde.
Het succes van ‘Beat it’ kwam mede door de videoclip, waarin twee bendes de confrontatie met elkaar zoeken. De 150.000 dollar kostende clip, door Michael Jackson uit eigen zak gefinancierd, werd geregisseerd door Bob Giraldi. Op verzoek van Jackson werden echte bendeleden uit Los Angeles opgetrommeld om mee te werken.
Jackson spaarde kosten noch moeite bij het maken van zijn video’s: ,,Ik wilde iets dat je aan de buis lijmde, iets dat je telken weer wil zien.’’ Dat lukte met ‘Beat it’, zoals eerder met ‘Billie Jean’ en later met de minifilm bij het nummer ‘Thriller’, die werd geregisseerd door John Landis.
Index liedjes