index liedjes
muziek Beck - Loser (1993)

Beck David Campbell speelde eind jaren tachtig, begin jaren negentig vooral op straat en in kroegen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien had Beck - wat zijn artiestennaam zou worden - allerlei baantjes. Zo werkte hij in een videotheek waar hij de pornofilms op alfabetische volgorde moest zetten.
Hij speelde folksongs, maar soms frommelde hij daar een belachelijk liedje tussendoor. Daarmee wilde hij testen of het publiek nog wel naar hem luisterde. Uit een van die liedjes is zijn grootste hit ‘Loser’ ontstaan.
Het was Tom Rothrock die wel wat in zijn liedjes zag en Beck in contact bracht met producer Karl Stephenson. Bij hem thuis speelde Beck een aantal van zijn liedjes. Een daarvan bevatte rapstukken, waarbij de zanger zich liet inspireren door Chuck D van Public Enemy. Stephenson voegde een drumbeat toe en Beck een gitaarriff.
Tegen Spin Magazine vertelde de zanger: ,,Toen ik die rap terughoorde, dacht ik: ‘Ik ben de slechtste rapper ter wereld!’. Daarop bedacht ik het refrein: I’m a loser baby, so why don’t you kill me.’’
Hoewel Beck niet erg enthousiast was, bracht Rothrock ‘Loser’ in maart 1993 uit op zijn platenlabel Bong Load Custom Records. De 12inch - geperst in een oplage van 500 - verkocht heel aardig en kreeg steeds meer airplay. Steeds meer radiostations pikten het nummer op, alleen was het label toen al door de exemplaren heen.
‘Loser’ had echter de interesse gewekt van het grote DGC Records. Bijna een jaar later brachten zij het opnieuw uit en nu werd het een wereldwijde hit. Een vriend van Beck, Steve Hanft, had op 16mm beelden geschoten voor een videoclip. Hij kreeg nu extra geld om de clip af te maken. Het budget voor de video ging omhoog van 300 naar ruim 14.000 dollar.
Beck kreeg dankzij de single het imago van nietsnut, iets wat hij met walging gadesloeg. ,,I was like: Slacker my ass! Ik werkte voor 4 dollar per uur om in leven te blijven. Niks doen is voor mensen die tijd hebben om over alles depressief te zijn’’, zei hij tegen Rolling Stone Magazine.
In een later interview vertelde hij hoe hij op ‘Loser’ terugkeek: ,,Het was een leuk nummer om te maken, maar toen ze het zo uit zijn context haalden, werd het een soort last. Het is geen gekwelde schreeuw van een generatie. Het is een beetje hetzelfde als in iemands kamer hangen, terwijl je pizza en Doritos eet...’’
Index liedjes