index liedjes
muziek Ben E. King - Stand By Me (1961)

Benjamin Earl Nelson overleed op 30 april 2015. De legendarische soulzanger, beter bekend onder zijn artiestennaam Ben E. King, werd 76 jaar oud en scoorde verschillende hits. Het meest bekend is hij van ‘Stand By Me’, dat niet lang voor zijn dood werd opgenomen in de nationale collectie (een Amerikaanse lijst met cultureel, historisch of esthetisch belangrijke geluidsopnamen).
,,Kings gezang zorgde ervoor dat dit liedje een klassieker werd’’, zo motiveerde The Library of Congress dit besluit. De soulzanger zelf was trots dat zijn wereldhit deze status kreeg: ,,I think this is one of the greatest moments of my life’’, zei hij tegen CBS News.
De in 1938 geboren zanger begon zijn carrière met The Drifters. Zij scoorden hits als ‘There Goes My Baby’ en ‘Save The Last Dance For Me’. In mei 1960 stapte hij uit de groep om solo verder te gaan. ‘Stand By Me’ lag toen al klaar. Hij wilde het met The Drifters opnemen, maar hun manager zag er niets in.
‘Stand By Me’ was oorspronkelijk een gospelsong, in 1905 geschreven door Charles Albert Tindley. Het was in het Amerikaanse Zuiden een populair lied in de kerken en werd verschillende keren opgenomen door gospelgroepen. De bekendste opname was die uit 1955 van The Staple Singers.
Na het vertrek bij The Drifters scoorde Ben E. King in 1961 zijn eerste solohit met ‘Spanish Harlem’. Met de legendarische liedjesschrijvers Jerry Leiber en Mike Stoller (die onder meer ‘Jailhouse Rock’ en ‘Hound Dog’ voor Elvis Presley schreven) werkte hij de schets die hij van ‘Stand By Me’ had gemaakt om tot de wereldhit die het zou worden.
De beroemde bassline werd bedacht door Stoller, maar het is vooral de tekst die van ‘Stand By Me’ een tijdloos en universeel nummer maakten:

When the night has come
And the land is dark
And the moon is the only light we’ll see
No I won’t be afraid
Oh, I won’t be afraid
Just as long as you stand, stand by me

‘Stand By Me’ werd vele malen gecoverd. Zelfs bokser Cassius Clay (Muhammad Ali) zette het in 1963 op een plaat, die de groteske titel ‘I Am The Greatest’ kreeg. In 1986 stond de versie van King opnieuw in de hitlijsten toen het nummer werd gebruikt als titeltrack van de gelijknamige film. Deze rolprent, waarin River Phoenix een van de hoofdrollen speelde, werd geregisseerd door Rob Reiner en was gebaseerd op een novelle van Stephen King.
Index liedjes