index liedjes
muziek Berlin - Take My Breath Away (1986)

De new wave band Berlin werd eind jaren zeventig opgericht. Halverwege de jaren tachtig dook de band voor hun nieuwe album de studio in met producer Giorgio Moroder, die een flinke reputatie had door samenwerking met mensen als Donna Summer, Blondie, David Bowie en Freddy Mercury.
Ook was hij een nieuwe weg ingeslagen met het produceren van filmmuziek. ‘Midnight Express’ en ‘Flashdance’ hadden hem al twee Oscars opgeleverd en nu was hij gevraagd een aantal nummers te maken voor de soundtrack van de film ‘Top Gun’ met Tom Cruise en Kelly McGillis.
Samen met Tom Whitlock schreef Moroder ‘Take My Breath Away’, dat onder een stomende liefdesscène in de film moest komen. Zij lieten het onder meer inzingen door Martha Davis van The Motels, maar de juiste vertolker van wat de zomerhit van 1986 moest worden, hadden ze nog niet gevonden.
Moroder besloot het te vragen aan de band waarmee hij op dat moment werkte. Bandlid John Crawford, die de meeste songs voor Berlin schreef, vond ‘Take My Breath Away’ helemaal niks. Zangeres Terri Nunn - die als actrice ooit auditie deed voor de rol van Princess Lea in ‘Star Wars’ - was wel enthousiast. Omdat ook hun platenlabel het een goed idee vond was, nam Berlin het nummer op.
Aanvankelijk deed het liedje weinig, maar het platenlabel bleef erin geloven en deed van alles om airplay te krijgen. Dat lukte uiteindelijk en daarna explodeerde de boel, gesteund door het succes van ‘Top Gun’. ‘Take My Breath Away’ schoot naar de top van de internationale hitlijsten en won een Oscar voor Best Original Song. Het lome synthesizerritme en de trage, maar romantische zang bepaalden voor een groot deel het succes.
,,It’s the gift that keeps on giving’’, vertelde zij tegen FOX News. ,,Iedereen heeft zijn eigen herinnering en persoonlijke geschiedenis bij dit nummer en daarom vind ik het nog steeds heerlijk om te zingen. Het doet mensen denken aan hun eerste kus, hun eerste kind, de eerste keer dat ze seks hadden. Het is een soundtrack, niet alleen bij de film, maar bij vele mensenlevens.’’
Een jaar na het succes viel Berlin uit elkaar. John Crawford ging het liedje steeds meer haten omdat ze het overal moesten spelen. Er waren meer redenen, verklaarde Terri in interviews, maar ‘Take My Breath Away’ bespoedigde het uiteenvallen van de band. Tien jaar later maakte zij met andere muzikanten een doorstart onder dezelfde naam.
Index liedjes