index liedjes
muziek Billie Eilish - bury a friend (2019)

Veertien jaar was Billie Eilish Pirate Baird O’Connell toen haar eerste liedje op Soundcloud verscheen. Zo’n 24 uur later was het door haar broer Finneas geschreven en geproduceerde ‘Ocean Eyes’ viral gegaan.
Daarna is het hard gegaan, terwijl haar muziek niet zo commercieel is als haar succes doet denken. De zeventienjarige vertolkt de stem van haar generatie en doet qua muziek en looks - ze draagt het liefst heel wijde kleding in schreeuwerige kleuren - wat ze zelf wil. Haar impact wordt regelmatig vergeleken met ‘Nevermind’ van Nirvana.
Billie Eilish werd geboren in een arm, maar artistiek gezin in Los Angeles. Ze is heel hecht met haar broer, met wie ze haar muziek opneemt in zijn slaapkamer, en die haar op het podium vergezelt. Vader en moeder hebben allebei een rol achter de schermen.
,,Muziek was nooit een hobby. Het was er altijd. Men vraagt mij altijd: wanneer begon je met zingen? Wat een domme vraag! Ik heb altijd gezongen en melodieën bedacht.’’ Een van haar grootste hits is ‘bury a friend’, dat gaat over angsten.

What do you want from me? Why don’t you run from me?
What are you wondering? What do you know?
Why aren’t you scared of me? Why do you care for me?
When we all fall asleep, where do we go?

Het nummer is geschreven vanuit het perspectief van een monster dat onder je bed ligt. Ze verklaarde over ‘bury a friend’: ,,Of het nou een artiest, persoon of idee is waar je helemaal verliefd op bent, het gaat om het idee dat je alles voor iets of iemand doet. Je doet het niet meer voor jezelf. Dat is gevaarlijk. Dat probeer ik in dit nummer en op het album te beschrijven. Te veel liefde is bijna erger dan geen liefde.’’
‘bury a friend’ bevat een intro van rapper Crooks, die haar aankondigt door haar naam te noemen. Ook zijn allerlei creepy geluiden in de track verwerkt, zoals een tandartsboor en iemand die over glas loopt. In de videoclip zien we hoe haar rug wordt vol geprikt met naalden.
De titel van haar debuutalbum, ‘When we all fall asleep, where do we go?’ komt terug in ‘bury a friend’. De reden is simpel: ,,Dit nummer bepaalde de richting van mijn album. Door ‘bury a friend’ wist ik onmiddellijk waar dat over zou gaan, hoe de visuals moesten worden en hoe alles gezien moest worden.’’
Index liedjes