index liedjes
muziek Billy Ocean - ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’ (1985)

Ik was tien toen Billy Ocean zijn single ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’ uitbracht. Heerlijk nummer, maar wat ik me met name herinner is de bijbehorende videoclip en dan vooral de drie acteurs die mee zingen en dansen in dit filmpje.
Kathleen Turner, Michael Douglas en Danny DeVito staan in witte pakken aan de zijkant van het toneel als achtergrondkoor voor Billy Ocean. Ze zingen de koortjes mee en laten bijbehorende danspasjes zien. Het maakt ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’ nog aanstekelijker dan het nummer van zichzelf al is.
De drie genoemde acteurs speelden destijds de hoofdrollen in de avonturenfilm ‘The Jewel of the Nile’ van regisseur Lewis Teague, het vervolg op het in 1984 verschenen ‘Romancing the Stone’. ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’ was de titelsong en is aan het eind van de film te horen tijdens de aftiteling.
Het nummer werd geschreven door Wayne Brathwaite, Barry Eastmond, Robert John “Mutt’ Lange en Billy Ocean zelf. Zij lieten zich voor de tekst inspireren door een zin uit de film, waarin Turner en Douglas discussiëren over hun toekomst. Joan (Turner) zegt op een bepaald moment tegen Jack (Douglas): ‘When the going gets tough, the tough well, I don’t know what the tough do.’
Zeker is het niet, maar volgens Songfacts.com zou dit gezegde toegeschreven kunnen worden aan Joseph P. Kennedy, ambassadeur van de Verenigde Staten in Groot-Brittannië en vader van de latere president John F. Kennedy.
Terug naar Billy Ocean, die als Leslie Sebastian Charles werd geboren in Trinidad en op zijn achtste verhuisde naar Engeland. Hij begon met zingen in clubs in Londen en scoorde in 1975 zijn eerste hit met ‘Love Really Hurts Without You’.
De zanger liet zich inspireren door soulzangers als Otis Redding en Sam Cooke, maar ook door bands als The Beatles en The Rolling Stones. Dat is terug te horen in zijn liedjes. ,,Mijn muziek is een combinatie van invloeden uit het Caribische gebied, het Amerikaanse en Britse geluid en snelle beats die we op de radio horen’’, zei hij in een interview.
Mede dankzij de aanstekelijke videoclip werd ‘When the Going Gets Tough, the Tough Get Going’ een wereldwijde hit. Nummer 1 in zijn thuisland Engeland, zijn eerste nummer 1 hit in Nederland en nummer 2 in Amerika, waar Whitney Houston hem met ‘How Will I Know’ van de toppositie hield.Index liedjes