index liedjes
muziek Black - Wonderful Life (1986)

No need to run and hide
It’s a wonderful, wonderful life
No need to laugh and cry
It’s a wonderful, wonderful life

De boodschap van het heerlijk melancholisch klinkende ‘Wonderful Life’ van Black - een pseudoniem van singer/songwriter Colin Vearncombe - lijkt zonneklaar: het leven is prachtig! De refreinen vertellen echter niet het ware verhaal achter dit nummer. De coupletten zeggen meer over de gemoedstoestand waarin zanger Colin Vearncombe verkeerde toen hij zijn grootste hit schreef.
Black begon overigens als trio, maar toen Vearnecombe zijn muziek later alleen ging opnemen, bleef hij deze naam gebruiken. Black scoorde bescheiden hitjes met ‘Hey Presto’ en ‘More Than The Sun’. Platenlabel WEA had echter geen vertrouwen dat Black echt succesvol zou worden en zegde het contact op.
Daarnaast was hij begin jaren tachtig betrokken bij een aantal auto-ongelukken, was zijn moeder ernstig ziek en belandde hij ook nog eens in een vechtscheiding. Op dat moment werd het hem allemaal te veel. Toen hij op een dag niet eens genoeg geld bleek te hebben om brood en melk te kopen, besloot hij eenmaal thuis gekomen om zijn gevoelens te verwerken in een liedje.
,,Ik was in een ironische bui toen ik ‘Wonderful Life’ schreef’’, verklaarde hij later in een interview. ,,De meeste mensen dachten dat ik het echt zo bedoelde en waarom ook niet? Alleen Donald Fagan en Randy Newman kunnen op sarcastische wijze zingen zodat mensen het echt begrijpen.’’
Voordeel van het misverstand was, dat zijn nummer werd gezien als popding en daardoor werd opgepikt door commerciële stations en popbladen. Ook dat duurde overigens even, want bij de eerste release in 1986 bleef ‘Wonderful Life’ hangen op plek 72 in de UK Single Chart. De re-release een jaar later zorgde wel voor een hit. In thuisland Engeland, maar ook in andere Europese landen.
Black zag later zelf de ironie wel van het feit dat de ellende in zijn leven hem zijn grootste hits opleverde - ook ‘Sweetest Smile’ ging over zijn scheiding: ,,Mijn eerste huwelijk eindigde zeer vervelend en ik schreef daar een aantal liedjes over. Die bleken de meest succesvolle die ik ooit heb geschreven. Mijn ex is dus indirect verantwoordelijk voor het feit dat ik hits heb gehad’’, zei hij tegen Uncut Magazine.
‘Wonderful Life’ werd later door heel veel mensen gecoverd, waaronder Katie Melua en Mathilde Santing. Colin Vearncombe zelf kwam in januari 2016 om het leven bij een auto-ongeluk.
Index liedjes