index liedjes
muziek The Beatles - Blackbird (1968)

Blackbird singing in the dead of night
Take these broken wings and learn to fly
All your life
You were only waiting for this moment to arise

Officieel staat ‘Blackbird’ te boek als een Lennon-McCartney liedje, maar in werkelijkheid is het eigenlijk een sololiedje van McCartney. John Lennon dacht in de studio wel mee, maar diens idee om een arrangement voor koper voor het liedje te schrijven, werd door McCartney verworpen.
,,Het is zo’n simpel concept, dat ik me niet kon voorstellen dat er nog iets bij moest’’, zei hij na het verschijnen van ‘The White Album’ in 1968 tegen Radio Luxembourg. ,,Bij ‘Sgt. Pepper’ hadden we er misschien net zolang aan gewerkt tot we er violen of trompetten in konden stoppen, maar dit liedje had dat niet nodig.’’
Geen blazers dus en ook geen andere leden van The Beatles in Studio 2 van de Abbey Road Studios op 11 juni 1968, toen McCartney het met producer George Martin opnam voor ‘The White Album’ van The Beatles.
Er was één sessie nodig van 32 takes om ‘Blackbird’ op de band te krijgen, zo staat in het boek ‘All The Songs: The Story Behind Every Beatles Release’. Het liedje wordt gezien als een van de mooiste songs van The Beatles.
Paul McCartney schreef het op een boerderij in Schotland en liet zich inspireren door de burgerrechtenkwestie in de Verenigde Staten. Hij had vooral de zwarte Amerikaanse vrouwen in gedachten toen hij het schreef.
,,Ik bedacht een merel als symbool voor een zwart persoon. Het was niet perse een zwarte vogel, maar het werkt wel, zo goed als dat je meiden ‘birds’ kan noemen. The Everlys schreven ‘Bird Dog’, dus het woord ‘bird’ hing in de lucht’’, zei hij in 2008 tegen Mojo Magazine.
Assistent-technicus John Smith voegde aan het eind van de dag merelzang toe om het nummer af te maken. Hij koos echter het verkeerde geluid uit het archief, waardoor aanvankelijk een lijster te horen was. Gelukkig ontdekte geluidstechnicus Ken Scott dit op tijd en kon de fout worden hersteld.
Voor de muziek liet McCartney zich inspireren door Bourree in E-mineur van Johann Sebastian Bach. Denny Laine, met wie McCartney later in Wings zou spelen, wordt in het genoemde boek geciteerd: ,,Het is zo’n eenvoudige melodie om te spelen. Telkens wanneer ik het voor mensen speel, kunnen ze niet geloven dat zoiets eenvoudigs zo mooi kan klinken. Maar zo is het wel.’’Index liedjes