index liedjes
muziek Nancy Sinatra - These Boots Are Made For Walkin’ (1966)

‘I know what you think, that she might be the boss. But I am the boss of my house and these boots will walk all over her the day that I’m not.’ Het was deze uitspraak van een oudere man in een Texaanse bar die Lee Hazlewood inspireerde tot de grootste hit die hij schreef: ‘These Boots Are Made For Walkin’.
Barton Lee Hazlewood (1929-2007) begon halverwege de jaren vijftig met het produceren van en schrijven voor platen van anderen. De songwriter en countryzanger schreef ‘These Boots Are Made For Walkin’ aanvankelijk voor zichzelf, maar het nummer zou uiteindelijk opgenomen worden door Nancy Sinatra.

These boots are made for walking,
and that’s just what they’ll do
one of these days these boots
are gonna walk all over you

De dochter van Frank Sinatra had al wat muziek uitgebracht, maar zonder veel succes. Het geduld van haar platenlabel was bijna op, toen ze werd gekoppeld aan Hazlewood. De eerste vrucht van hun samenwerking, ‘So Long, Babe’, deed het aardig, maar met ‘These Boots Are Made For Walkin’ hadden ze pas echt succes. Het leverde Sinatra haar eerste nummer 1 hit op in Amerika.
,,Het was een feestliedje’’, zei Hazlewood over ‘These Boots Are Made For Walkin’. ,,Meer een grapje, eerlijk gezegd.’’ Toch wilde hij het opnemen, maar Sinatra vond dat zij het beter kon zingen: ,,Als een man het zingt, klinkt het nummer hard en beledigend, maar het is perfect voor een klein meisje als ik.’’
In 1971 kwam ze overigens tot de conclusie dat het misschien toch niet zo goed bij haar paste: ,,Het imago dat ik dankzij ‘Boots’ kreeg, is niet zoals ik ben. ‘Boots’ is hard, terwijl ik juist erg soft ben.’’
Niets van dit alles was aan de orde toen zij, Hazlewood en de beroemde sessiegroep ‘The Wrecking Crew’ op 19 november 1965 de studio in doken. Een maand later lag de single in de winkels en weer een maand verder stond het op nummer 1 in de Billboard Hot 100. Sinatra nam zelfs een promotievideo op, geproduceerd door Color-Sonics, een bedrijf dat video jukeboxen exploiteerde.
Met haar carrière kwam het na deze hit wel goed. Ze scoorde twee jaar later opnieuw een hit met ‘Something stupid’, een samenwerking met haar vader, nam diverse duetten op met Hazlewood, en was te zien in verschillende films, waaronder ‘Speedway’ met Elvis Presley en ‘The Wild Angels’ met Peter Fonda.
Index liedjes