index liedjes
muziek Claudia de Breij - Mag ik dan bij jou (2010)

Al bij haar eerste theaterprogramma vielen mij de liedjes op die Claudia de Breij hierin zong. Eens, ze is niet de beste zangeres van Nederland, maar toch bevatten al haar voorstellingen liedjes die je raken en blijven hangen.
Het bekendste voorbeeld is zonder twijfel ‘Mag ik dan bij jou’ uit haar theaterprogramma ‘Hete Vrede’ uit 2009. Het openingslied van deze voorstelling - tekst van De Breij zelf, muziek van Sander Geboers en Rogier Wagenaar - deed aanvankelijk niet veel buiten de theaterzalen.
In 2011 verscheen ‘Mag ik dan bij jou’ wel op de cd ‘Wat ik zeker weet’. Ook zong zij het een aantal keer op televisie, maar pas in 2012 werd het echt bekend toen ze het in De Wereld Draait Door zong. De uitzending ging over het ski-ongeluk van Prins Friso en volgens Matthijs van Nieuwkerk paste het liedje in deze aflevering vanwege de troostende woorden.
Hoe troostrijk het lied ook klinkt, De Breij wil met ‘Mag ik dan bij jou’ meer zeggen. Onder de mooie woorden schuilt een boodschap die minder fraai is. In januari 2014 zei haar broer Dennis in de Volkskrant: ,,In ‘Mag ik dan bij jou’ krijgt jan en alleman een fuck you, iedereen is een eikel, maar dat zingt ze niet. Het gaat over onverdraagzaamheid, kortzichtigheid, maar ze zingt: ‘Als er een regel komt waar ik niet aan kan voldoen, mag ik dan bij jou schuilen?’ Als Claudia haar ergernis moet samenvatten, is het: stelletje rukkers, doe eens normaal. Zodra ze teksten gaat schrijven, wordt het verfijnd, en komt er een liedje uit dat troost biedt.’’
Troost bieden doet het, want inmiddels is ‘Mag ik dan bij jou’ een klassieker. Veel gedraaid tijdens bruiloften en begrafenissen, en afgelopen jaar de nummer vier in de Top 2000. ,,Het lied is nogal associatief. Ik denk dat het daardoor wordt begrepen door veel mensen’’, probeerde ze eind 2015 het succes te verklaren in een interview met het Radio1 journaal.
,,Ik schreef het voor de voorstelling ‘Hete Vrede’. Over de tijd waarin we nu leven en het contrast met de Koude Oorlog. Ik vroeg me af, als er oorlog komt, en je moet schuilen, mag het dan bij jou? Dat je bij iemand mag onderduiken. Maar het gaat ook over het grote, van de grote wereld naar het kleine van de liefde. Het is wie ik ben, een soort signature-song van mij, van ons, met de componisten Sander Gebroers en Rogier Wagenaar.’’Index liedjes