index liedjes
muziek Bruce Hornsby & the Range - The Way It Is (1986)

Sommige liedjes pakken je vanaf de eerste keer dat je ze hoort. Zo’n liedje is voor mij ‘The Way It Is’ van Bruce Hornsby and the Range. Dit liedje verscheen in 1986 op single en nog steeds pakken de eerste noten mij direct.
De basis van ‘The Way It Is’ wordt gevormd door een lang piano-intro en een al even lange pianosolo die verderop in het nummer voorbij komt. Bruce Randall Hornsby was dan ook een geschoolde muzikant, die geduldig moest wachten op zijn kans in de muziekwereld. Die kwam in 1985 toen hij met zijn een jaar eerder gevormde band Bruce Hornsby and the Range een platencontract kreeg bij RCA Records.
De eerste single ‘Every Little Kiss’ deed nog niet heel veel, maar met ‘The Way It Is’ van hun gelijknamige album scoorde hij met zijn band een dikke hit, onder meer in Nederland waar de single op de nummer 1 positie in de Top 40 terechtkwam.
Hornsby zingt in het liedje over de rassenverschillen die er ondanks de Civil Rights Act uit 1964 (waar hij naar verwijst in de tekst) nog steeds waren en zijn in de Verenigde Staten. In het refrein lijkt hij te accepteren dat sommige dingen nooit zullen veranderen, maar de laatste regel biedt toch hoop:

That’s just the way it is
Some things will never change
That’s just the way it is
Ah, but don't you believe them

Toen hem in 2011 door Newstatesman.com werd gevraagd het succes van ‘The Way It Is’ te verklaren, antwoordde hij: ,,I see it as a novelty record. Er zitten dingen in dat het apart maken. Datzelfde zie ik bij ‘Sultans of Swing’ van Dire Straits. Het gaat er gemakkelijk in, zoals veel popmuziek, maar tegelijkertijd is het heel anders dan dingen die je eerder hebt gehoord. A pleasing sound with solos.’’
Niet toevallig gebruikte Tupac ‘The Way It Is’ als basis voor zijn nummer ‘Changes’, dat ook gaat over rassenverschillen. Dit nummer verscheen overigens twee jaar na de dood van de rapper. ,,Veel rappers hebben ‘The Way It Is’ gebruikt’’, zei Hornsby in LA Weekly. ,,Maar wat Tupac ermee heeft gedaan vond ik geweldig. Toen ze mij om toestemming vroegen, zei ik: Go, go, go!’’
Zelf ging Bruce Hornsby na zijn hit overigens een andere kant op. Lang weigerde hij zijn hits te spelen, maar inmiddels staat onder meer ‘The Way It Is’ weer op zijn setlists.
Index liedjes