index liedjes
muziek The Clash - Should I Stay or Should I Go (1982)

Kijkend naar de Netflix-serie ‘Stranger Things’ viel meteen op dat The Clash klassieker ‘Should I Stay or Should I Go’ regelmatig voorbij komt. Dit nummer verscheen oorspronkelijk in 1982, maar werd verschillende keren opnieuw uitgebracht.
Punkrockband The Clash ontstond in 1976 en een jaar later braken de mannen door met hun titelloze debuutalbum. De internationale doorbraak volgde in 1979 met hun derde LP ‘London Calling’. ‘Should I Stay or Should I Go’ verscheen drie jaar later en is afkomstig van hun vijfde album ‘Combat Rock’.
De basis werd gelegd in Londen, maar ‘Combat Rock’ werd opgenomen in de Electric Lady Studios in New York. Het was een roerige periode, want drummer Topper Headon maakte zich onmogelijk door zijn drugsverslaving. Kort na de release van het album werd hij om die reden uit de band gezet.
De tekst van ‘Should I Stay or Should I Go’ werd geschreven door Mick Jones, die tevens de lead vocals voor zijn rekening nam. Er werd later veel gespeculeerd waar het precies over ging. Schreef hij over zijn moeizame relatie met de andere bandleden? Of ging het over zijn toenmalige liefje, zangeres Ellen Foley?
,,Het ging niet over een specifiek iemand en ook niet over mijn latere vertrek uit de band’’, zei hij hier zelf over in 1991. ,,Het was gewoon ‘a good rockin’ song’, onze poging om een klassieker te schrijven.’’

Darling you got to let me know
Should I stay or should I go?
If you say that you are mine
I’ll be here till the end of time
So you got to let me know
Should I stay or should I go?

Wat ‘Should I Stay or Should I Go’ bijzonder maakt is dat naast de Engelse tekst ook Spaans te horen is. Deze Spaanse teksten werden ingezongen door de Texaanse zanger Joe Ely. The Clash en hij leerden elkaar kennen bij een concert in Londen.
In de studio vroeg Joe Strummer hem om de tekst te vertalen. ,,Ikzelf, Strummer en de Puerto Ricaanse engineer zijn erbij gaan zitten en hebben de tekst vertaald in het gekste Spaanse dat je ooit hebt gehoord’’, vertelde Ely in 2000 aan Austin Chronicle. ‘Should I Stay or Should I Go’ werd een hit, maar nog succesvoller was de single in 1991 toen het werd gebruikt in een commercial van Levi’s. In Nederland kwam de single tot nummer 6 en in Engeland tot de nummer 1 positie in de singlelijst.Index liedjes