index liedjes
muziek Clean Bandit - Rather Be (2014)

Twee bandleden van Clean Bandit - Grace Chatto en Neil Amin-Smith - kenden elkaar van school en maakten al langer samen klassieke muziek. Op de Universiteit van Cambridge ontmoetten ze Jack Patterson. Hij begon met het toevoegen van beats en samples aan de muziek van ‘Grace’s String Quartet’. Uiteindelijk kwam Luke, de broer van Jack, ook bij de band en zo werd Clean Bandit opgericht.
Grace en Jack vormen ook een setje en woonden een tijdje in Rusland. Daar noemde een Russische fan de celliste van het stel gekscherend ‘clean bandit’, dat staat voor ‘total bastard’. Omdat ze het een grappige uitdrukking vonden, besloten ze van Clean Bandit hun bandnaam te maken.
De band had al twee EP’s gemaakt toen ze in 2014 hun eerste album ‘New Eyes’ uitbrachten. Daarop stond onder meer ‘Rather Be’, dat Clean Bandit maakte met Jimmy Napes die eerder had samengewerkt met Mary J. Blige, Disclosure, Sam Smith en Eliza Doolittle.
Clean Bandit speelde ‘Rather Be’ al een paar maanden live en merkte dat het publiek vrolijk werd van dit nummer. Zo vertelde Grace tegenover Digital Spy; ,,Op de festivals ging iedereen lachen en dansen als we het speelden, ondanks dat ze het nummer nog nooit hadden gehoord.’’
Voor de studioversie van ‘Rather Be’ vroegen ze zangeres Jess Glynne om de tekst in te zingen. ,,We just heard her voice’’, verklaarde Grace de keuze voor Glynn op Vibe.com. Jack: ,,We wisten dat ‘Rather Be’ een grote hit kon worden, dus we zochten de juiste zangeres om het in te zingen.’’ Grace: ,,We probeerden het ook met anderen, maar we voelden meteen dat die met haar de juiste versie was.’’
,,It’s a love song’’, zo vatte Jack het aanstekelijke nummer samen voor 3voor12. ,,We hadden geen idee dat het zo’n succes zou worden, al zagen we voordat we het opnamen wel dat het publiek tijdens festival enthousiast reageerde.’’ De combinatie van klassiek, dance en de vocals van Jess Glynn zorgden ervoor dat ‘Rather Be’ vrij snel na de release succesvol werd over de hele wereld.
De door de band in Japan eigenhandig gedraaide videoclip - met actrice Haruka Abe in de hoofdrol - ging viral en is inmiddels zo’n 370 miljoen keer bekeken via You Tube. De Engelse band werd ook snel groot in Amerika, waar Clean Bandit met ‘Rather Be’ een Grammy Award won in de categorie Best Dance Recording. Inmiddels touren ze over de hele wereld.
Index liedjes