index liedjes
muziek Coldplay -Yellow (2000)

Heet de doorbraakhit van Coldplay nou ‘Yellow’ omdat de ‘Gouden Gids’ toevallig naast Chris Martin op een tafeltje lag toen hij het nummer schreef? Of was het de gloed die over het gezicht viel van een vriendin die in de studio aanwezig was toen de band het liedje opnam? Er zijn sinds 2000 in interviews al heel wat verklaringen opgedoken voor de titel ‘Yellow’.
In 2011 vertelde Chris Martin in The Howard Stern Show echter dat ‘Yellow’ niets te betekenen had. Tijdens het schrijven had hij van alles geprobeerd om een ander woord te gebruiken, maar uiteindelijk klonk niets simpelweg beter. Hij vertrouwde Stern toe dat hij vaak maar een verhaaltje had bedacht als hem werd gevraagd naar de titel: ,,I like you, so that’s the first time I’ve ever told anyone the truth behind ‘Yellow’.’’
Feit is dat ‘Yellow’ na ‘Shiver’ de definitieve doorbraak betekende voor de band die begon onder de naam Pectoralz. Via Starfish werd de bandnaam in 1998 omgetoverd in Coldplay. Na drie EP’s kwam de doorbraak met hun album ‘Parachutes’. ‘Yellow’ bleek voor Coldplay ‘the song that changed everything’.
Met producer Ken Nelson werkte de band in een studio in Wales aan hun debuutalbum. Tijdens een pauze gingen de mannen ’s avonds even naar buiten om een luchtje te scheppen en naar de sterrenhemel te kijken. Dit inspireerde Chris Martin blijkbaar zo dat de melodie voor een nieuw nummer direct in zijn hoofd verscheen. Ook de eerste regels van de tekst kwamen vrij snel:

Look at the stars
Look how they shine for you

,,It was just arriving from where songs come from and I got excited’’, verklaarde hij over het ontstaan. De melodie en tekst kwamen van hem, de details kwamen van de andere bandleden. Het liedje stond overigens niet zo maar op de band. Vooral het tempo bepalen zorgde voor twijfels. Eerst klonk het te gehaast, daarna te langzaam.
De bijbehorende videoclip werd gemaakt door James Frost & Alex. Oorspronkelijk zouden zij de hele band filmen op een zonnig strand. Omdat de moeder van drummer Will Champion op de dag van de opnamen werd begraven en de ploeg niet meer kon worden afgezegd, werd besloten dat alleen Martin te zien zou zijn. Het filmpje werd op dubbele snelheid opgenomen, waardoor hij het nummer ook twee keer zo snel moest zingen. Bij de montage werden de beelden vertraagd, waardoor een bijzonder effect ontstond.Index liedjes