index liedjes
muziek Sam Cooke - Wonderful World (1960)

Barbara Campbell was de naam die als schrijver stond vermeld onder ‘Wonderful World’, een liedje van Sam Cooke dat in 1960 werd uitgebracht. Het high school liefje van de zanger - later zijn echtgenote - had echter niets van doen met het liedje, dat werd geschreven door schrijversduo Lou Alder en Herb Alpert.
Aanvankelijk als grapje, maar Sam Cooke zag wel iets in het liedje. Hij bewerkte de oorspronkelijke tekst en zette dus de naam van zijn Barbara als schrijfster onder het liedje.

Don’t know much about history
Don’t know much biology
Don’t know much about a science book,
Don’t know much about the french I took
But I do know that I love you,
And I know that if you love me, too,
What a wonderful world this would be

‘Wonderful World’ verscheen op 14 april 1960 als single. Cooke had het ruim een jaar eerder (op 2 maart 1959) opgenomen tijdens een improvisatiesessie voor Keen Records. Hij zette drie liedjes op tape, die vervolgens op de plank belandden. Na een meningsverschil vertrok hij bij Keen Records en tekende een contract bij RCA.
Toen dat label zijn eerste singles uitbracht, stuitte John Siamas van Keen Records op de tapes met niet uitgebrachte liedjes. ‘Wonderful World’ verscheen in dezelfde week als het door RCA uitgebrachte ‘You Understand Me’. Het oude label versloeg het nieuwe, want ‘Wonderful World’ kwam tot plek 12 in het Billboard Hot 100.
Het nummer zou nog vele levens krijgen. Als cover, uitgevoerd door onder meer Herman’s Hermits, Art Garfunkel en Huan Nature. Maar ook dankzij het gebruik in films, waaronder Animal House (1978), Breathless (1983) en Hitch (2005). In 1986 werd het origineel van Cooke opnieuw een hit. Het was een jaar eerder in een coverversie te horen in de hitfilm ‘Witness’ en in 1986 in een populaire Levi’s commercial.
De soulzanger maakte dat zelf allemaal niet meer mee. Hij kwam in 1964 op bizarre wijze om het leven. Op 11 december van dat jaar werd hij onder nooit opgehelderde omstandigheden in een smoezelig motel neergeschoten. De zanger zou een vrouw hebben verkracht, waarvan later overigens bleek dat zij een prostituee was.
Toen ‘Wonderful World’ in 1986 opnieuw een hit werd, had platenbaas Allen Klein er maar liefst 10.000 dollar voor over als iemand hem kon helpen aan beelden waarop Sam Cooke het nummer live zong. De beloning ten spijt, bleken deze beelden er niet te zijn.Index liedjes