index liedjes
muziek Aerosmith - Cryin

,,Aerosmith made a hell of a lot of money off that video. Their sales tripled or something. They would have been crazy not to ask me back’’, aldus actrice Alicia Silverstone in Rolling Stone. Ze had gelijk. De video bij het nummer ‘Cryin’ werd de meest aangevraagde clip bij MTV in 1993 en dus vroegen de mannen van Aerosmith haar inderdaad terug.
Het begon met een lucratieve platendeal die de in 1970 in Boston opgerichte band sloot met platenlabel Sony. Daaraan vooraf ging de band door een moeilijke periode, vooral door overmatig drugs- en drankgebruik van zanger Steve Tyler en gitarist Joe Perry, ook wel de Toxic Twins genoemd.
Ze hadden al wat comebacks achter de rug, onder meer met het nummer ‘Walk This Way’ dat ze opnamen met RUN DMC, en waren steeds weer succesvol. Dat Sony een megadeal met ze sloot was daarom niet verrassend. De band moest alleen nog een album afleveren aan hun oude platenlabel Geffen.
De band werd hiervoor gekoppeld aan Taylor Rhodes, met wie ze in één dag ‘Cryin’ schreven. Steven Tyler verklaarde tegenover Roling Stone dat ‘Cryin’ een countrynummer was: ,,Listen to the lyrics. It was country - we just Aerosmith’d it.’’

I was cryin’ when I met you
Now I’m tryin’ to forget you
Your love is sweet misery
I was cryin’ just to get you
Now I’m dryin’ ‘cause I let you
Do what you do down on me

Het betreffende album, ‘Get A Grip’ werd een megaseller, niet in de laatste plaats dankzij de videoclips die Marty Callner met de band maakte. ‘Cryin’ was de eerste waarin Silverstone verscheen. Ze speelt een meisje dat haar vriend betrapt met een ander.
Ze geeft hem een beuk en dat is de start van een rebelse fase, waarin ze onder meer een tatoeage laat zetten en een navelpiercing neemt. De videoclip werd heel veel aangevraagd door tieners en daardoor heel vaak vertoond op MTV. Dankzij deze video liepen duizenden tienermeisjes over de hele wereld ineens rond met een navelpiercing.
Alicia Silverstone was ook te zien in twee volgende videoclips van de band, in ‘Crazy’ samen met Steven’s dochter Liz. ‘Cryin’ leverde haar bovendien de hoofdrol op in de film ‘Clueless’. Toch wilde ze niet worden gezien als The Aerosmith Chick: ,,Ik ben geen videoclipmeisje dat actrice werd. Ik ben een serieuze actrice die heeft meegedaan in videoclips’’, liet ze aan Rolling Stone weten.Index liedjes