thuis - boeken - film - muziek - theater - meer
muziek Danny de Munk - Ik voel me zo verdomd alleen (1984)

Mijn eerste singletje ooit kocht ik in 1984. Ik was negen, verzot ‘Ciske de Rat’ en dus moest ik het liedje uit die film hebben. ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ van Danny de Munk. Ik weet het niet zeker, maar grote kans dat ik dat eerste vinylplaatje kocht bij Radio Modern in Ridderkerk.
De piepjonge Danny de Munk zong in dit nummer misschien wel de krachtigste zinnen waarmee ooit een Nederlands nummer werd geopend:

Krijg toch allemaal de kolere,
val voor mijn part allemaal dood
Ik heb geen zin om braaf te leren,
ik eindig toch wel in de goot

Je zat er meteen helemaal in en wist dat die jongen geen gemakkelijk leven had. ‘Ciske de Rat’ was de verfilming van het boek van Piet Bakker over het Amsterdamse straatschoffie. Willeke van Ammelrooy speelde in de filmversie zijn kwaadaardige moeder, Peter Faber zijn vader en Linda van Dijck zijn tante Jans.
‘Ik voel me zo verdomd alleen’ werd geschreven door Herman van Veen en Karin Loomans. Zij schreven later ook ‘Mijn Stad’ en ‘Mengelmoes’ voor De Munk. Van Veen speelde in ‘Ciske de Rat’ overigens de rol van meester Bruis.
Al snel stond ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Aan het eind van 1984 bleek de titelsong van ‘Ciske de Rat’ de best verkochte single van dat jaar.
Dat de single zo enorm populair was, zorgde ook voor problemen. De jonge Danny de Munk mocht vanwege zijn leeftijd namelijk maar een beperkt aantal optredens geven van de arbeidsinspectie. Dat was vervelend, want de interviewaanvragen en verzoeken voor optredens stroomden binnen na het succes.
Ondanks deze restrictie ging het snel met de carričre van De Munk, die nog enkele hits scoorde. In 1988 speelde hij de hoofdrol in ‘Op hoop van zegen’, waarvoor hij opnieuw de titelsong mocht inzingen (‘Ratsmodee’). Deze film en single waren overigens minder succesvol dan ‘Ciske de Rat’ en ‘Ik voel me zo verdomd alleen’.
‘Ciske de Rat’ zou jaren later opnieuw op zijn pad komen, nu als musical. Hij speelde de oudere Ciske in deze theaterversie. De Munk zat toen 25 jaar in het vak. ,,Die musical valt mooi samen met mijn jubileum. Geweldig dat ik die rol, nu van de oudere Ciske, weer mag spelen.’’ Komend seizoen keert de musical terug, dan zal hij de rol van oudere Ciske voor de laatste keer spelen.
Index liedjes