index liedjes
muziek Dido - Thank you (2000)

‘Thank you’, dat is wat Dido Florian Cloud De Bounevialle O’Malley Armstrong in 2000 kon zeggen tegen Eminem. De Amerikaanse rapper gebruikte een sample van haar nummer ‘Thank you’ in zijn wereldhit ‘Stan’. In één klap kende de wereld haar stem en haar een jaar eerder uitgebracht album ‘No Angel’ schoot omhoog in de hitlijsten.
Dido werd geboren op 25 december 1971 in Londen. Haar muziekcarrière begon vijf jaar later toen ze blokfluit ging spelen. Uiteindelijk speelde ze daarnaast ook piano en viool. Vanaf haar zestiende toerde ze met verschillende bands, onder meer met die van haar broer Rollo, Faithless. Intussen nam Dido ook eigen demo’s op.
Eén van de nummers die ze opnam was ‘Thank you’, een ode aan haar toenmalige vriend Bob Page. De relatie zou later stranden, waarna ze ook daar een liedje over schreef, ‘White flag’ (afkomstig van haar tweede album ‘Life for rent’). Op ‘Thank you’ zingt ze echter nog liefelijk over hem.

And I want to thank you for giving me the best day of my life
Oh - Just to be with you is having the best day of my life

Haar debuut-cd ‘No Angel’ verscheen in 1999. Een jaar eerder stond ‘Thank you’ al onder de eindcredits van de film ‘Sliding Doors’ met Gwyneth Paltrow. Hip-hop producer DJ Mark the 45 King hoorde ‘Thank you’ op televisie en liet het aan rapper Eminem horen.
,,Ik kreeg een brief waarin stond: we hebben jouw liedje gehoord. We love it. Wij willen het graag gebruiken voor ons nummer ‘Stan’. Wil je ernaar luisteren? Ik hoop dat je het goed vind’’ vertelde Dido in 2013 aan Billboard Magazine.
Dat mochten ze en Dido speelde zelfs de rol van de zwangere vriendin van de rapper in de bijbehorende video. Ook trad ze een aantal keer met hem op tijdens zijn tournee. Het gevolg van de sample was dat de verkoopcijfers van zowel de single ‘Thank you’ als het album ‘No angel’ omhoog schoten.
De zangeres verklaarde in een interview met Upfront dat zij er geen moeite mee had dat ze het succes van haar album te danken had aan Eminem: ,,Dat maakt me niets uit. Ik vind het wel vervelend dat mensen mijn album een prul noemden voordat Eminem langskwam. Vooral voor iedereen met wie ik het album heb gemaakt. Mij maakt het verder niets uit. Als mensen zich maar vermaken als ze naar mijn muziek luisteren.’’
Index liedjes