index liedjes
muziek ZZ en de Maskers - Dracula (1964)

Ik heb iets met oude platenhoezen en curieuze bandnamen. In die laatste categorie valt zonder twijfel de groep ZZ en de Maskers, een band die in 1964 hun eerste single uitbracht; de theatrale griezelsong ‘Dracula’.

We dronken eerst een knekelwijn
Naar recept van Frankenstein
Daarna soep van vleermuisbloed
Getrokken van een mensenvoet

Het theatrale element van de groep is niet geheel verwonderlijk, want ZZ en de Maskers werd opgericht door toneelregisseur, acteur, zanger en organisator Bob Bouber. Hij bedacht een concept waarbij de bandleden met maskers op speelden. Onder meer Jan en Hans de Hont maakten deel uit van de groep. Zij speelden daarvoor in The Apron Strings, de begeleidsband van Rob de Nijs.
Als ZZ en de Maskers namen ze in eerste instantie vier liedjes op, waaronder ‘Dracula’. De andere drie liedjes waren instrumentale bewerkingen van bekende melodieën, terwijl Bouber zich voor ‘Dracula’ liet inspireren door een Amerikaans voorbeeld.
Het was televisiehost en acteur John Zacherle (1918-2016) die in 1958 het nummer ‘Diner with Drac’ uitbracht. Bouber maakte hiervan een Nederlandse vertaling en ‘Dracula’ was aanvankelijk het enige liedje van de groep, die verder veelal instrumentale songs speelde. De frontman van dacht bij hun muziek een concept uit.
,,Het waren natuurlijk nog heel onschuldige tijden, dus het was heel gemakkelijk om de mensen aan het griezelen te krijgen’’, vertelde Jan de Hont in het boek ‘The Golden Years of Dutch Pop Music’ van Robert Haagsma (2016). ,,Alles zag er voor die tijd ook best spectaculair uit, terwijl het verder in de zaal donker was. (.) Aan het eind van onze half uur dirende act werden wij ontmaskerd. Het was de climax van de show. Waar we ook optraden, het pubiek vond het allemaal geweldig.’’
De groep ZZ en de Maskers kreeg succes, mede door een optreden in het destijds populaire televisieprogramma ‘Voor de vuist weg’ van Willem Duys. Met hun lange haar en lichtshows waren zij pioniers in de Nederlandse popcultuur. In 1965 scoorden ze nog een hit met ‘Ik heb genoeg van jou’ en namen ze twee singles op met twistkoning Chubby Checker.
Daarna vertonen zich scheuren binnen de band en stapt Bob Bouber op. ,,We konden echt niet meer met hem uit de voeten’’, aldus De Hont in het eerder genoemde boek. De anderen gingen door als de Maskers, terwijl Bouber met de groep Het een hit scoorde met ‘Het is weer tijd om op te staan’.
video

Index liedjes