index liedjes
muziek Elvis Presley - Suspicious Minds (1969)

Hoewel ik nooit een groot fan ben geweest van Elvis Presley, ken ik toch veel van zijn liedjes. Mijn moeder was immers liefhebber van de muziek van The King en dus waren zijn songs bij ons thuis regelmatig te horen.
Vanaf de release van zijn eerste single ‘That’s Allright’ in 1954 groeide Elvis in korte tijd uit tot een ster. De wereld lag aan zijn voeten en hij scoorde de één na de andere hit. Tot hij eind jaren zestig minder succesvol werd. In die periode gaf hij zeven jaar geen optredens meer en werd hij links en rechts in gehaald door nieuwe muzikale helden.
In december 1968 werd een televisiespecial uitgezonden die zijn comeback inluidde. De maand erna dook hij de studio in met producer Chips Moman. ‘From Elvis in Memphis’ werd een van zijn best ontvangen platen en de single ‘In The Ghetto’ een grote hit.
Een ander liedje dat tijdens de sessies voor deze plaat werd opgenomen, kwam uiteindelijk niet op ‘From Elvis in Mephis’ terecht, maar leverde hem in november 1969 wel een nummer 1 hit op: ‘Suspicious Minds’.
Dit nummer werd geschreven en oorspronkelijk opgenomen door Mark James. Hij vertelde aan The Wall Street Journal: ,,Ik was getrouwd, maar had nog steeds gevoelens voor mijn eerste liefde, die inmiddels ook getrouwd was. Mijn vrouw wist van die gevoelens en dat zorgde ervoor dat het een verwarrende periode was.’’

We’re caught in a trap
I can’t walk out
Because I love you too much baby

De onbekende James nam het liedje zelf op, maar zijn platenmaatschappij had geen geld om nieuw talent te promoten. Vervolgens werd hij door Chips Moman gevraagd om voor hem wat liedjes te schrijven. Die liet aan Elvis onder meer ‘Suspicious Minds’ horen en The King was direct enthousiast. ,,Hij wilde het nummer steeds opnieuw horen’’, vertelde Moman.
In de nacht van van 23 januari 1969 werd het opgenomen. Na acht takes stond ‘Suspicious Minds’ op band. Tijdens de opnamen eisten de mensen rond Elvis nog dat de producer zijn publishing rechten zou afstaan, maar daar trapte hij niet in. Toen Moman dreigde de opnamen te staken, grepen de bazen van platenlabel RCA in.
‘Suspicious Minds’ werd de laatste nummer 1 hit van Elvis Presley tijdens zijn leven. Mede dankzij de televisiespecial en deze hit, trok hij naar Las Vegas om weer te gaan optreden. Op 16 augustus 1977 overleed hij op 42-jarige leeftijd.Index liedjes