thuis - boeken - film - muziek - theater - meer
muziek Glen Hansard en Markéta Irglová - Falling Slowly (2007)

In 1991 verscheen ‘The Commitments’, een film van regisseur Alan Parker. De rolpret draait om een band van Ierse arbeidersjongeren die onder leiding van een ambitieuze manager een soulband beginnen. Een van de bandleden van The Commitments, Outspan Foster, werd gespeeld door Glen Hansard.
Ik heb de film ontelbare keren gezien, maar pas jaren later maakte ik opnieuw kennis met Hansard. Die bleek uitgegroeid tot een serieuze singer-songwriter. Eerst met de Ierse groep The Frames en later solo. ‘Rhythm and Repose’ was het album waarmee ik hem herontdekte. Een van zijn meest succesvolle en mooiste liedjes was vijf jaar eerder helemaal aan mij voorbij gegaan.
In 2007 kreeg hij namelijk een Oscar voor ‘Falling Slowly’, dat hij samen schreef en zong met de Tsjechische Markéta Irglová. Het is afkomstig uit de lowbudgetfilm ‘Once’ van regisseur John Carney, waarin Hansard en Irglová tevens de hoofdrollen spelen. De film draait om een straatmuzikant en een Tsjechische immigrante die elkaar vinden in de liefde voor muziek.

Take this sinking boat and point it home
We’ve still got time
Raise your hopeful voice you have a choice
You’ll make it now

Hansard en Carney kenden elkaar al, ze speelden samen in The Frames. Begin jaren negentig kwam de regisseur voor het eerst met het idee voor de film bij Hansard, vertelde hij in januari 2008 aan Hollywood Reporter: ,,Het script bestond uit een zestien pagina’s lange omschrijving van een film. Hij vroeg mij een paar liedjes te schrijven. Pas later vroeg John of ik wilde meespelen en dat vond ik geweldig.’’
Er was discussie toen ‘Falling Slowly’ werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Original Song. Voordat het in de film te horen was, verscheen het immers op twee albums. Op ‘The Cost’ van The Frames en ‘The Swell Season’ van Hansard en Irglová. Een liedje moet eigenlijk speciaal voor een film geschreven zijn, maar dit bleek het geval. Carney schreef zijn film namelijk rond de liedjes van Hansard en Irglová.
‘Falling Slowly’ won de Oscar en beide muzikanten bleven samen muziek maken. Inmiddels werken ze allebei solo. Na het winnen van Oscar verklaarde Irglová tijdens haar speech: ,,Het feit dat wij hier staan vanavond, dat wij deze prijs omhoog kunnen houden, bewijst dat hoe ver weg jouw dromen ook lijken, dat ze toch werkelijkheid kunnen worden. Dit liedje werd geschreven vanuit het perspectief van hoop en hoop verbindt ons uiteindelijk allemaal, hoe verschillend we ook zijn.’’

Index liedjes