index liedjes
muziek David Bowie - Heroes (1977)

Na het verschijnen van zijn album ‘Station to Stadion’ in 1976 verhuisde David Bowie naar Berlijn. Dat kwam deels door zijn interesse in de toenmalige Duitse muziekscene, maar daarnaast wilde hij daar van zijn overmatige drugsgebruik afkomen.
Zijn eerste ‘Berlijnse’ plaat ‘Low’ (1977) werd in Frankrijk opgenomen, maar opvolger ‘Heroes’ ontstond geheel in de Duitse stad. Bowie maakte dit album samen met Brian Eno en producer Tony Visconti. De titel verwijst naar het nummer ‘Hero’ van de Duitse knautrockband Neu!
Bowie was zoals gezegd erg geďnteresseerd in de toenmalige Duitse muziekscene. Hij liet zich erdoor inspireren, net als door de in Oost en West verdeelde stad. ‘Low’, ‘Heroes’ (allebei 1977) en ‘Lodger’ (1979) staan vol gewaagde artistieke experimenten en instrumentale nummers.
Titeltrack ‘Heroes’ was een van de eerste nummers van het album dat hij opnam. Aanvankelijk was het een experimenteel en instrumentaal nummer. Pas heel laat voegde Bowie er tekst aan toe. Volgens Eno klonk het nummer van het begin af aan ‘groots en heroďsch’. Daarom had hij het woord ‘heroes’ al in gedachte voordat de tekst er was.
‘Heroes’ vertelt het verhaal van een Duits koppel dat elkaar dagelijks ontmoet onder een wachttoren van de Berlijnse muur.

I, I can remember (I remember)
Standing, by the wall (by the wall)
And the guns, shot above our heads (over our heads)
And we kissed, as though nothing could fall (nothing could fall)
And the shame, was on the other side
Oh, we can beat them, forever and ever
Then we could be heroes, just for one day

Hij liet zich inspireren door een koppel dat hij dagelijks zag vanuit de Hansa Studio, waar hij destijds aan het werk was. Pas jaren laten, in 2003 in een interview met Songwriter Magazine, onthulde hij wie die man en vrouw waren: ,,Tony Visconti (zijn producer) met zijn vriendin (achtergrondzangeres Antonia Maass). Tony was getrouwd en daarom kon ik niet vertellen wie dat waren. Zijn huwelijk was vrijwel over en ik zag dat Tony erg verliefd was op dat meisje. Dat motiveerde mij bij het schrijven van die song.’’
In 1981 werd materiaal van zijn drie Berlijnse albums gebruikt als soundtrack voor de film ‘Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’. Hierin werd onder meer een Duitstalige versie van ‘Heroes’ gebruikt, ‘Helden’. Hoewel zijn Berlijnse materiaal minder commercieel was dan veel ander werk, werd het toch een succes. ‘Heroes’ is nog steeds een van zijn meest bekende nummers.
Index liedjes