index liedjes
muziek John Lennon - Imagine (1971)

Een idealistische dromer was John Lennon wel, zoals hij toegaf in het refrein van zijn grootste hit ‘Imagine’ (‘You may say I’m a dreamer’). Een van de vier voormalige Beatles schreef deze vredeshymne in 1971, maar anno nu heeft het nummer nog niets van zijn kracht en boodschap verloren.
Niet voor niets werd ‘Imagine’ het symbool van de wens voor verdraagzaamheid en in vrede samen kunnen leven na de recente aanslagen in Parijs. Een muzikant sleepte zijn piano achter zijn fiets tot voor de deur van concertzaal Bataclan en speelde ‘Imagine’ als eerbetoon aan de slachtoffers van de gruwelijke aanslagen.
John Lennon schreef het lied begin 1971 in zijn landhuis, zittend achter zijn beroemde witte piano. Hij liet zich onder meer inspireren door gedichten van zijn echtgenote Yoko Ono uit haar boek ‘Grapefine’. In ‘Imagine’ schetst Lennon een ideale wereld. Een wereld zonder landen, zonder reden om te moorden en zonder religie. Een wereld waarin alle mensen in vrede samenleven.
‘Imagine’ werd opgenomen met producer Phil Spector en op 11 oktober van dat jaar uitgebracht in Amerika. Vier jaar later verscheen de single in zijn geboorteland Engeland, waar ‘Imagine’ pas in 1980 - na zijn dood - de nummer 1 positie bereikte. Inmiddels wordt ‘Imagine’ gezien als zijn belangrijkste solonummer met een nog altijd actuele boodschap. Niet voor niets bezet ‘Imagine’ dit jaar de eerste plaats van de Top 2000. Dit is niet los te zien van de recente aanslagen in Parijs.
Rolling Stone noemde ‘Imagine’ ‘his greatest musical gift to the world’ en zette ‘Imagine’ op plek drie van The 500 Greatest Songs of All Time: ,,His wife, Yoko Ono, watched as Lennon sat at the white grand piano now known around the world from films and photographs of the sessions for his Imagine album and virtually completed the song: the serene melody; the pillowy chord progression; that beckoning, four-note figure; and nearly all of the lyrics, twenty-two lines of graceful, plain-spoken faith in the power of a world, united in imagination and purpose, to repair and change itself.’’
Dat uitgerekend John Lennon, die zich zo inzette voor wereldvrede, door moord om het leven zou komen, is een wrange speling van het lot. Op 8 december 1980 werd hij voor zijn huis in New York doorgeschoten door Mark David Chapman. Lennon overleed op weg naar het ziekenhuis. Tegenover de plek, in Central Park, ligt een mozaïek met de letters ‘Imagine’.
Index liedjes