index liedjes
muziek Eighth Wonder - I’m Not Scared (1988)

Waarom bepaalde liedjes je bijblijven, is soms een raadsel. Neem ‘I’m Not Scared’ van de Engelse band Eighth Wonder. Geen echte hit, geen klassieker, maar op de een of andere manier loop ik er toch om de zo veel tijd mee in mijn hoofd.

Your life’s a mystery, mine is an open book
If I could read your mind, I think I’d take a look
I don’t care
Baby, I’m not scared

Als je het voor het eerst hoort, moet je meteen denken aan een groep die in de jaren tachtig flink wat hits scoorde: Pet Shop Boys. Verrassend? Niet echt, want het nummer werd geschreven en geproduceerd door Neil Tennant en Chris Lowe, die hiermee voor het eerst iets voor een ander schreven. Zij zijn de mannen van, jawel, Pet Shop Boys.
Eighth Wonder ontstond omstreeks 1983, al was de naam toen nog Spice. Jamie Kensit liet zijn zestienjarige zus Patsy auditie doen als leadzangeres voor zijn band. Ze werd aangenomen en nadat ze langzaam bekendheid kregen, werd de naam veranderd in Eighth Wonder.
In 1986 speelde Patsy, die werkzaam was als model en actrice, naast David Bowie in de film ‘Absolute Beginners’. Eighth Wonder maakte een liedje voor de soundtrack. Na bandwisselingen werkten ze met producer Pete Hammond aan hun eerste album, maar de eerste single ‘I’m Not Scared’ werd door een ander team gemaakt: Pet Shop Boys in samenwerking met producer Phil Harding.
Neil Tennant verklaarde in 2001 dat hij de tekst had geschreven met Patsy in zijn hoofd: ,,Zij werd gezien als meisje dat op een bepaalde manier werd neergezet, maar zij leek mij juist iemand met een zeer sterke wil, ze had zelfs iets meedogenloos. Ik vond het niet terecht dat ze alleen maar werd afgeschilderd als sexy bimbo.’’
Hoe dan ook, ‘I’m Not Scared’ werd een hit in verschillende Europese landen, al kwam de single in Nederland niet verder dan de tipparade. Toch is het blijven hangen. Komt het door die typische Pet Shop Boys sound? Door de zuchtmeisjesstem van Patsy Kensit? Of toch gewoon door haar verschijning in de bijbehorende videoclip?
Pet Shop Boys namen het nummer later in 1988 overigens zelf ook op voor hun album ‘Introspective’. Eighth Wonder maakte nog wat singles, maar Patsy Kensit deed vooral van zich spreken als actrice (onder meer in de actiefilm ‘Lethal Weapon 2’) en haar huwelijken met onder meer Jim Kerr (Simple Minds) en Liam Gallagher (Oasis).Index liedjes