index liedjes
muziek Dolly Parton - I Will Alway Love You (1974)

Veel mensen zullen ‘I Will Alway Love You’ vooral kennen van de versie die Whitney Houston opnam voor de film ‘The Bodyguard’, waarin zij de hoofdrol speelde naast Kevin Costner.
Dolly Parton, die het nummer in 1973 schreef en er twee keer een hit mee had, vindt dat prima. ,,Whitney zong dat zo goed, dat ik er helemaal ondersteboven van was’’, zei ze nadat ze de versie van Houston voor het eerst op de radio had gehoord.
‘I Will Always Love You’ verscheen in 1974 voor het eerst op single. Een jaar eerder schreef Parton het liedje voor Porter Wagoner, met wie ze zeven jaar een duo vormde. Ze wilde echter solo verder en wilde met dit nummer laten weten dat ze altijd van hem zou houden.
De dag nadat ze het had geschreven, speelde ze het voor hem en Wagoner moest huilen, noemde ‘I Will Always Love You’ het mooiste liedje dat hij ooit had gehoord.

If I should stay
I would only be in your way
So I’ll go, but I know
I’ll think of you
Every step of the way

Het door Bob Ferguson geproduceerde countryliedje reikte tot de top van countryhitlijsten en trok zelfs de aandacht van Elvis Presley. Hij wilde het graag opnemen, maar Parton weigerde hem toestemming toen bleek dat Elvis de helft van de publishingrechten opeiste. ,,Ik heb de hele nacht gehuild, want het was wel Elvis, maar iets in mijn hart zei me dat ik het niet moest doen.’’
In 1982 scoorde ze zelf opnieuw een nummer 1 hit met het nummer toen het op de soundtrack van ‘The Best Little Whorehouse’ in Texas stond. In 1992 werd ‘I Will Always Love You’ een nog veel grotere hit in de uitvoering van Whitney Houston.
Aanvankelijk zou Houston ‘What Becomes Of The Broken Hearted’ van Jimmy Ruffin coveren, maar ze was niet overtuigd en op advies van Kevin Costner werd gekozen voor ‘I Will Always Love You’. Foster gebruikte de versie van Linda Ronstadt als voorbeeld. Toen Parton hem erop wees dat in deze versie een heel couplet was weggelaten, werd dit aangepast.
Toen het nummer verscheen, groeide het uit tot een van de meest succesvolle singles ooit. Het werd Whitney’s signature song, terwijl Dolly Parton blij was dat ze destijds haar rechten niet voor de helft had overgedragen aan Elvis: ,,Toen Whitney haar versie uitbracht, verdiende ik genoeg geld om Graceland te kopen.’’
Index liedjes