index liedjes
muziek Falco - Jeanny (1986)

,,In den letzten Monaten ist die Zahl der vermißten Personen dramatisch angestiegen. Die jongste veröffentlichung der lokalen Polizeibehörde berichtet von einem weiteren tragischen Fall. Es handelt sich um ein neunzehnjähriges Mädchen, das zuletzt vor vierzehn Tagen gesehen wurde.’’
Dit bericht, ergens halverwege de hit ‘Jeanny’ van Falco uitgesproken door een nieuwslezer, zorgde ervoor dat dit nummer in Duitsland amper op de radio werd gedraaid. Te schokkend. Wie de tekst bestudeert, moet erkennen dat dit nummer een behoorlijk dubieuze inhoud lijkt te hebben.
Maar of het werkelijk gaat over de beruchte Oostenrijkse seriemoordenaar Jack Unterwegen? Falco verklaarde van niet. Het lied werd volgens hem gezongen vanuit het standpunt van een stalker, in de bijbehorende videoclip door hemzelf neergezet. Dat deze figuur aan het eind in een psychiatrische kliniek zit, waar hij wordt opgezocht door het gestalkte meisje, bewijst dat ze niet is vermoord.
Hoe je het ook wendt of keert, ‘Jeanny’, dat vooral een bizarre en dreigende monoloog is, ademt iets onaangenaams uit. Teksten als ‘Sie kommen dich zu holen - Sie werden dich nicht finden - Niemand wird dich finden! - Du bist bei mir!’ lijken veelzeggend. Tegelijkertijd maakt dat het nummer juist fascinerend.
Ondanks dat het in Duitsland amper werd gedraaid op de radio, leverde ‘Jeanny’ de Oostenrijkse zanger een nummer 1 hit op. Het was overigens niet de eerste hit van Falco, in 1957 in Wenen geboren als Johann Holzel. Hij begon op jonge leeftijd met muziek maken en bracht begin jaren tachtig zijn eerste plaat uit. In 1981 had hij een hit met ‘Der Kommissar’.
Daarna ging het even wat minder, tot hij de hulp inriep van het Nederlandse duo Rob en Ferdi Bolland. Falco - die een tumultueus leven leidde - scoorde vervolgens een internationale hit met ‘Rock me Amadeus’ en daarna volgde dus ‘Jeanny’. Ook in Nederland was de single succesvol en dat is bijzonder voor een Duitstalig nummer, dat bovendien grotendeels gesproken in plaats van gezongen was. Opvallend detail: het gezongen refrein is in het Engels en niet, zoals de monoloog, in het Duits.
Officieel heette het overigens ‘Jeanny part 1’, want het was onderdeel van een geplande trilogie. Opvolger ‘Coming Home (Jeanny part 2)’ verscheen nog, maar deel drie was half af toen de zanger in 1998 bij een auto-ongeluk in Costa Rica om het leven kwam. Het slotstuk werd overigens nog wel uitgebracht onder de titel ‘Where are you now (Jeanny Part III)’.
Index liedjes