index liedjes
muziek Pearl Jam - Jeremy (1991)

,,Je denkt dat je wraak neemt op alles en iedereen door zelfmoord te plegen, maar je eindigt als een kolommetje in de krant’’, zei Eddie Vedder over het incident dat hem inspireerde tot het schrijven van ‘Jemery’.
Het is 8 januari 1991. De zestienjarige Jeremy Wade Delle komt te laat bij de les Engels op zijn high school in Richardson, Texas. Zijn lerares stuurt hem naar de conciërge en niet lang daarna keert hij terug in het klaslokaal, waar dertig klasgenoten zien hoe hij een 357-caliber Magnum in zijn mond steekt en de trekker overhaalt.
Het incident doet Vedder, die sinds de tweede helft van 1990 deel uitmaakt van de uit Seattle afkomstige band Pearl Jam, terugdenken aan een incident uit zijn schooltijd: ,,Ik ken iemand die precies hetzelfde deed of ongeveer. Hij schoot niet zichzelf dood, maar richtte op een enorm aquarium. Ik stond in de hal en hoorde het gebeuren. Ik herinnerde met dat ik ooit ruzie met hem had gehad.’’
Als hij zingt ‘Jeremy spoke in class today’ gaat dat dus zowel over Jeremy Wade Delle als over zijn oud klasgenoot Brian.
Met Pearl Jam werkte Vedder op dat moment aan hun eerste album, waarvoor al een aantal tracks was opgenomen. Genoemde incidenten inspireerden hem tot het schrijven van ‘Jeremy’, dat uiteindelijk een van de bekendste nummers van hun legendarische debuutalbum ‘Ten’ zou worden. Eddie Vedder schreef de tekst en bassist Jeff Ament de muziek.
Hoewel ze wisten dat het een goed nummer was, duurde het even voordat ze het kregen zoals ze voor ogen hadden. Jeff Ament: ,,Het dreigde de plaat niet te halen, maar toen we uiteindelijk een goede take hadden, kwam het toch op ‘Ten’. Meestal als iets niet werkt, gooi ik het weg, maar volhouden betaalde zich in dit geval uit.’’
Terwijl ‘Jeremy’ overal werd uitgebracht als single, gebeurde dit niet in thuisland Amerika. Daar stond de single pas in 1995 in de hitlijsten. Er gebeurde nog iets bijzonders rond ‘Jeremy’. De band gaf Chris Cuffaro carte blanche om een videoclip te maken, maar het resultaat werd door de platenmaatschappij afgekeurd.
Vervolgens draaide Mark Pellington een nieuwe versie, die in high rotation te zien was op MTV. Ondanks dat succes zou de band daarna voorlopig geen videoclips meer maken. Het plan van de platenmaatschappij om ‘Black’ als single uit te brengen - inclusief videoclip - stuitte zelfs op een veto van de band.
Index liedjes