index liedjes
muziek Jim Croce - Time In A Bottle (1973)

Elk jaar vormen de mini-documentaires over liedjes uit de lijst voor mij het hoogtepunt van de Top 2000. Een van de meest ontroerende filmpjes dateert uit 2012 en gaat over ‘Time In A Bottle’ van Jim Croce. Deze singer-songwriter en scoorde in juli 1973 zijn eerste nummer 1 hit met ‘Bad, Bad Leroy Brown’ van zijn tweede album ‘Life and Times’, maar verdiende amper genoeg om rond te komen.
Bovendien was hij vaak op pad en kon niet thuis zijn bij zijn vrouw Ingrid, met wie hij al vijf jaar getrouwd was. Toen zij in 1970 vertelde dat zij zwanger was, schreef Croce diezelfde avond ‘Time In A Bottle’. Het verscheen op het album ‘You Don’t Mess Around With Jim’ (1972), maar werd niet als single uitgebracht.
In de tweede helft van 1973, nadat hij een nummer 1 hit had gescoord, was hij veel op tournee. Hij kon amper genieten van zijn gezin. Zoontje Adrian was bijna twee, maar vader Jim was vaak van huis. Hij had Ingrid net beloofd dat hij in de toekomst vaker thuis wilde zijn, maar nu moest hij op reis met zijn vaste gitarist Maury Muehleisen.
Die speelde volgens producer Terry Cashman een belangrijke rol in de muziek van Jim Croce. Zo vertelde hij aan Songfacts.com: ,,Jim en Maury gingen samenwerken en ineens ging Jim allemaal van die prachtige liedjes schrijven en Maury bedacht allemaal prachtige gitaarstukken. Die twee gitaren klonken samen als een orkest.’’
Na een optreden op 30 september 1973 in Louisiana sloeg het noodlot toe. Hun vliegtuig raakte bij het opstijgen een boom en stortte neer. Alle inzittenden kwamen om het leven. ‘Time In A Bottle’ kreeg door dit dramatische ongeluk extra emotionele lading en werd alsnog als single uitgebracht. Het leverde Croce postuum zijn tweede nummer 1 hit op.

If I could save time in a bottle
The first thing that I’d like to do
Is to save every day
‘Til eternity passes away
Just to spend them with you

Zoon Adrian, die zijn vader nauwelijks heeft gekend en geen herinneringen aan hem heeft, is als AJ Croce actief als muzikant. In het Top 2000 filmpje speelt hij ‘Time In A Bottle’. ,,Ik was er bang voor. Het feit dat het voor mij geschreven is, het feit dat het geen succes was tot na zijn dood, het is heel emotioneel allemaal. Uiteindelijk besloot ik het gewoon te leren’’, vertelde hij tegen Leo Blokhuis.
Index liedjes