index liedjes
muziek Vanessa Paradis - Joe Le Taxi (1987)

Schattig. Dat denk ik als ik de veertienjarige Vanessa Paradis nu zie in de videoclip van ‘Joe Le Taxi’ uit 1987. De piepjonge Franse zangeres staat naast een gele taxi te dansen. De wijde slobbertrui en spijkerbroek zijn niet opvallend, wat in het oog springt is het spleetje tussen haar tanden, dat haar handelsmerk zou blijven.
Braver dan braaf. Maar dankzij die videoclip en dit liedje was ik fan. Wat sprak mij - en vele anderen die de single kochten - aan in ‘Joe Le Taxi’? Ik weet het niet precies, al vind ik het nog steeds een aanstekelijk, heerlijk liedje.
,,Als je naar ‘Joe Le Taxi’ luistert, is het een simpele rumba. Het was niet bedoeld als een grote pophit en ik heb geen idee waarom het zo’n succes werd’’, zei Vanessa Paradis zelf in 2011. Het liedje zorgde voor haar doorbraak en staat bij elk optreden op haar setlijst: ,,Ik vind het nog steeds heerlijk om te zingen.’’
Dankzij haar oom Didier Pain had de piepjonge Vanessa al eens opgetreden in een televisieshow en de single ‘La Magie des Surprises Parties’ uitgebracht. Haar oom bracht haar vervolgens in contact met liedjesschrijvers Etienne Roda-Gil en Franck Langolff. Zij waren zo onder de indruk van haar stem, dat ze ‘Joe Le Taxi’ met haar wilden opnemen.
Het liedje gaat over taxichauffeur Joe, die alle plekjes in Parijs weet te vinden. Joe geniet van Latijnse muziek, de rumba, rum en van zijn saxofoon. De tekst bevat verwijzingen naar de Spaans-Amerikaanse bandleider Xavier Cugat, bekend geworden vanwege zijn voorliefde voor Latijns-Amerikaanse muziek, en de Peruaanse zangeres Yma Súmac., vertolkster van exotische muziek.
‘Joe Le Taxi’ is een van de vier singles van Vanessa Paradis die in Nederland zijn uitgebracht. Hoger dan de 23e plek in de Top 40 kwam ‘Joe Le Taxi’ niet. Haar grootste hit in ons land was ‘Be My Baby’, dat in 1992 tot de zevende plek kwam. Onder meer in thuisland Frankrijk stond ‘Joe Le Taxi’ in 1987 wel wekenlang op nummer 1. Wereldwijd werden drie miljoen exemplaren verkocht.
Van de vele cd’s en singles die ze sindsdien uitbracht, werden de meeste hier niet eens uitgebracht, maar als fan van het eerste uur heb ik ze allemaal in huis. In 2014 gaf ze voor het eerst een concert in Nederland. Op donderdag 19 juni stond ze in Paradiso. En uiteraard zong ze die avond ‘Joe Le Taxi’.
Index liedjes