index liedjes
muziek Johnny Cash & June Carter - It Ain’t Me Babe (1965)

‘It ain’t me you’re lookin’ for, babe’ zongen June Carter en Johnny Cash in 1965. Ze waren op dat moment allebei nog getrouwd, en niet met elkaar. Toch zouden ze bij elkaar komen, een huwelijk dat was voorbestemd. De twee konden het namelijk goed met elkaar vinden.
Begin jaren veertig was Cash al een bewonderraar van de radioshows van The Carter Family. Toen de Carters begin jaren vijftig in Nashville neerstreken, leerden zij elkaar voor het eerst kennen. Daarna kruisten hun wegen regelmatig tijdens tournees door Amerika.
Zij was ook veel te horen op zijn platen, waaronder op het in 1965 verschenen ‘Orange Blossom Special’. Hierop staan naast country- en folkklassiekers drie nummers die werden geschreven door Bob Dylan. Cash en Dylan bewonderden elkaars werk en Cash nam ‘It Ain’t Me Babe’, ‘Mama, You’ve Been On My Mind’ en ‘Don’t Think Twice, It’s Allright’ op voor zijn album.
Toen het eerste nummer op single verscheen, zette platenlabel Columbia Records de regel ‘A new song from Bob Dylan on a new single sung by Johnny Cash’ op de hoes, om zo allebei de heren te promoten.

You say you’re lookin’ for someone
Who’s never weak but always strong
To protect you and defend you
Whether you are right or wrong
Someone to open each and every door
But it ain’t me babe
No, no, no, it ain’t me babe
It ain’t me you’re lookin’ for, babe

Helemaal nieuw was het liedje overigens niet, want Dylan had het zelf al opgenomen voor zijn album ‘Another Side of Bob Dylan’ dat in 1964 verscheen. Hij had het geschreven voor zijn toenmalige vriendin. Daarna was ‘It Ain’t Me Babe’ ook uitgebracht door The Turtles en Joan Baez.
Johnny Cash was dus niet de eerste en ook niet de laatste die ‘It Ain’t Me Babe’ opnam. De openingsregel van het liedje is overigens een verwijzing naar ‘Go Away From My Window’ van de door Bob Dylan bewonderde singer/songwriter John Jacob Niles, terwijl het ‘No, no, no’ zijn antwoord was op het ‘Yeah, yeah, yeah’ uit ‘She Loves You’ van The Beatles.
In 2005 speelde het liedje ook een rol in de verfilming van het levensverhaal van Johnny Cash. Voor biopic ‘Walk The Line’ werd ‘It Ain’t Me Babe’ opgenomen door acteurs Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon. Johnny en June Cash bleven bij elkaar tot haar overlijden in mei 2003. Vier maanden later overleed ook hij.
Index liedjes