index liedjes
muziek Mr. Mister - Kyrie (1986)

Het was het refrein. Niet dat ik toen wist waar de mannen van Mr. Mister het over hadden, maar het klonk mij in elk geval krachtig in de oren:

Kyrie eleison, down the road that I must travel
Kyrie eleison, through the darkness of the night
Kyrie eleison, where I'm going will you follow
Kyrie eleison, on a highway in the light

‘Kyrie eleison’ is Grieks voor ‘God heb genade voor ons’. Niet voor niets zette het nummer - de juiste uitspraak ‘Kir-e-a’ staat keurig op het singlehoesje vermeld - veel mensen in op het verkeerde been. Door de spirituele inhoud werd Mr. Mister door sommigen gezien als religieuze band, maar dat was niet het geval.
Zanger en basgitarist Richard Page en toetsenist Steve George speelden in een band die op de fles ging toen ze in 1982 Mr. Mister oprichtten. De bandnaam ontstond als grapje, maar werd gehandhaafd. Gitarist Steve Farriss en drummer Pat Mastellotto maakten de band compleet.
Na debuutalbum ‘I Wear The Face’ uit 1984 verscheen een jaar later opvolger ‘Welcome to the Real World’ en die plaat zou de band hun twee grootste hits opleveren: ‘Broken Wings’ en ‘Kyrie’.
Het was John Lang die met de regel ‘Kyrie eleison’ kwam. Hij schreef meer teksten voor Mr. Mister. Richard Page had de muziek al klaar en voelde aanvankelijk weinig voor een popliedje met een religieuze inhoud. Lang drong echter aan en de band besloot het te proberen. Toen de tekst perfect bij de muziek bleek te passen, hebben ze ‘Kyrie’ toch opgenomen. Hoewel Page bleef twijfelen, kwam ‘Kyrie’ uiteindelijk toch op de plaat terecht.
Het gerucht ging dat Page het nummer had geschreven nadat hij in elkaar was geslagen door een groepje red necks. Los van het feit dat hij niet verantwoordelijk was voor de tekst, zat het verhaal sowieso anders in elkaar. ,,Het was niet Richard die werd aangevallen, maar ik’’, verhelderde John Lang in 2004 in een interview met de Chicago Sun-Times. ,,Dat gebeurde echter drie jaar voor ik ‘Kyrie’ schreef en daar heeft het nummer niets mee te maken.’’ Hij liet zich in werkelijkheid inspireren door liederen die hij als kind in de kerk zong.
‘Kyrie’ stond tien weken in de Nederlandse Top 40, nadat ‘Broken Wings’ eerder tot de derde plaats was gekomen. De derde single ‘Is It Love’ kwam niet voorbij de tipparade, waarna in Nederland niets meer van Mr. Mister werd vernomen.Index liedjes