index liedjes
muziek Ritchie Valens - La Bamba (1958)

Toen Don McLean in ‘American Pie’ zong over ‘The Day the Music Died’ verwees hij naar het vliegtuigongeluk op 3 februari 1959. De succesvolle zangers Buddy Holly, The Big Bopper en Ritchie Valens kwamen hierbij om het leven.
Buddy Holly - de populairste van de drie - had het vliegtuigje gecharterd en de mannen waren op weg van Clear Lake, Iowa naar Fargo, North Dakota, de volgende stop van hun gezamenlijke tournee door de Verenigde Staten.
Ritchie Valens was op dat moment pas zeventien jaar. Hij had net zijn eerste hitje te pakken, met de liefdesballade ‘Donna’. Het is echter vooral het b-kantje van die single dat uiteindelijk een plek in de muziekgeschiedenis zou veroveren: ‘La Bamba’.
Valens werd geboren in een distict van Los Angeles, maar zijn ouders waren van Mexicaanse origine. Hij groeide op met de Mexicaanse mariachimuziek, maar liet zich ook inspireren door andere muziekstijlen. Toen hij vervolgens de rock ’n roll ontdekte, verwerkte hij deze verschillende stijlen in zijn eigen muziek.
Hij leerde zichzelf eerder gitaar, trompet en drums spelen en werd op zijn zestiende gitarist bij het lokale bandje The Silhouettes. Platenlabel Del-Fi zag echter meer in hem en bood Valens een jaar later een platencontract aan. ‘Come On, Let’s Go’ was zijn eerste single, gevolgd door ‘Donna’.
Oorspronkelijk was ‘La Bamba’ een Mexicaanse traditional, die veel op bruiloften werd gespeeld met bijbehorend dansje. De tekst werd meestal geďmproviseerd. Valens leerde zijn tekst van zijn tante. Hij combineerde de traditionele elementen met rock ’n roll, waardoor een geheel nieuwe versie ontstond. De gebruikte tekst wordt overigens toegeschreven aan de Zweeds-Amerikaanse singer/songwriter William Clauson.
Het liedje werd eerder en vaker op plaat gezet, maar de versie van Ritchie Valens werd de bekendste. Al kwam het liedje in Amerika niet verder dan de 22e plaats in de hitlijst. Twee weken nadat de single de hitlijst binnen kwam, crashte het vliegtuigje waarin de zanger samen met twee collega’s zat.
Pas in 1987 belandde ‘La Bamba’ alsnog op de bovenste positie van de Amerikaanse hitlijst. Dat was echter in de versie van Los Lobos. Dit was de titelsong van de gelijknamige film, een biopic over het leven van Ritchie Valens, die werd gespeeld door Lou Diamond Phillips.
Nog steeds is ‘La Bamba’ een populaire song. Niet voor niets werd dit liedje door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone opgenomen in de lijst met The 500 Greatest Songs of All Time.
Index liedjes