index liedjes
muziek R.E.M. - Losing My Religion (1991)

,,If you think about it, our career can be devided into the two parts: pre-Losing My Religion and past-Losing My Religion.’’ Was getekend: Peter Buck van R.E.M. in de linernotes van verzamelalbum ‘The Best of R.E.M. In Time 1988-2003’.
Voor ‘Losing My Religion’ was R.E.M. een cultband. Succesvol en gerespecteerd, maar na het enorme succes van de single behoorde R.E.M. ineens tot de grootste bands van de wereld. Zoals vaak met dit soort hits gaat er een ogenschijnlijk simpel verhaal achter schuil.
De muziek werd geschreven door gitarist Peter Buck, die op dat moment mandoline probeerde te spelen. Hij luisterde zijn gepingel terug, hoorde een riff met mogelijkheden en schreef in vijf minuten de muziek voor wat ‘Losing My Religion’ zou worden.
In de studio was de rest van de band meteen enthousiast en zanger Michael Stipe had slechts een uurtje nodig om de bijbehorende tekst te schrijven.
Buck: ,,Toen we het nummer voor de derde of vierde keer speelden, werd ik geraakt door de samenhang tussen tekst en muziek. Het voelde alsof dat liedje altijd al in de lucht had gehangen en dat we het daar alleen even uit moesten trekken. Was liedjes schrijven altijd maar zo gemakkelijk.’’
Hoewel de videoclip bij het nummer, geregisseerd door Tarsem Singh Dhandwar, religieuze verwijzingen bevat, heeft ‘Losing My Religion’ volgens de band geen religieuze betekenis.
Het gaat volgens Stipe over een onbeantwoorde liefde. Of, zoals hij aan Rolling Stone vertelde: ,,I wanted to write a classic obsession song. So I did.’’ Losing My Religion betekent zoiets als: je vertrouwen in iemand kwijtraken.
Stipe vertelde later dat hij slechts één take nodig had om het lied in te zingen: ,,En ik heb niet het idee dat iemand van ons dacht dat het ooit iets zou worden.’’ De platenmaatschappij in elk geval niet, want Warner wilde ‘Losing My Religion’ aanvankelijk niet als single uitbrengen.
Dat gebeurde toch en de wereldwijde hit maakte van R.E.M. een van de grootste bands ter wereld. De eigenzinnige Stipe sprak over ‘a freak hit’ en weigerde daarna om meer van hetzelfde te maken: ,,Die hit was een gelukje, dus om dat lied als referentie te houden voor alle songs die we daarna schreven zou belachelijk zijn geweest.’’
R.E.M. hield in 2011 op te bestaan. ,,We walk away with a great sense of gratitude, of finality, and of astonishment at all we have accomplished’’, schreef de band op hun website.
Index liedjes