index liedjes
muziek Lou Reed - Walk on the Wild Side (1972)

Lou Reed was met John Cale het gezicht van The Velvet Underground (in 1965 opgericht), een band die van grote invloed zou zijn op veel latere alternatieve rockbands. De New Yorkse groep maakte vooral muziek over de duistere kant van het leven. In 1970 stapte Reed uit de band en bracht zonder succes zijn eerste soloalbum uit.
Zijn platenmaatschappij geloofde echter in hem en koppelde hem aan David Bowie en Mick Ronson. Zij produceerden zijn tweede soloalbum ‘Transformer’ (1972). Hierop stond, naast ‘Perfect Day’, ook ‘Walk on the Wild Side’. Dit nummer ontstond nadat Reed was gevraagd muziek te maken bij de theaterbewerking van de roman ‘Walk on the Wild Side’ van Nelson Algren (1956).
Dat stuk zou er nooit komen en Reed begon de tekst te herschrijven. In het nummer komen thema’s aan bod als prostitutie, transseksualiteit en drugs. Reed voerde verschillende ‘personages’ op die hij kende uit The Factory, de beroemde studio van kunstenaar Andy Warholl.
Zo refereerde hij met ‘Little Joe’ aan acteur Joe Campbell, die te zien was in de film ‘Flesh’ van Warholl. ‘Holly’ is transgender Holly Woodlawn. Net als Campbell verklaarde zij overigens Reed nooit te hebben ontmoet voordat zij ‘Walk on the Wild Side’ hoorde. ,,Ik werd gebeld door een vriend die zei: je moet nu de radio aanzetten.’’

Holly came from Miami F-L-A,
Hitchhiked her way across the USA,
Plucked her eyebrows on the way,
Shaved her legs and then he was a she...

In ‘Transformer, het verhaal van Lou Reed 1942-2013’ citeert Victor Bockris de zanger: ,,Het leek me altijd wel leuk om mensen te laten kennismaken met types die ze anders nooit zouden tegenkomen, of niet zouden willen tegenkomen. Het soort mensen dat je soms op feesten ziet, maar die je niet durft aan te spreken. Dat is de belangrijkste reden voor mij om zulke nummers te schrijven.’’
David Bowie wilde dat de platenmaatschappij ‘Walk on the Wild Side’ als single zou uitbrengen, waar Reed zelf twijfels had. Hij was bang dat zijn ‘outright gay song’ niet gedraaid zou worden. De BBC miste seksuele referenties als ‘giving head, waardoor het nummer daar gewoon te horen was. In Amerika werd wel een radiovriendelijke versie gemaakt, waaruit ook de term ‘colored girls’ werd geschrapt.
‘Walk on the Wild Side’ zou later vele maken gecoverd worden, onder meer door Vanessa Paradis op haar tweede album ‘Variations sur le même t’aime’ (1990).
Index liedjes