index liedjes
muziek Iggy Pop - Lust For Life (1977)

Hoewel de eerste twee albums van The Stooges geen succes waren, nam de band in 1973 het derde album ‘Raw Power’ op, geproduceerd door David Bowie. Opnieuw geen succes, maar de zanger/producer bleef in Iggy Pop geloven. De band viel uit elkaar, Bowie nam de frontman mee op tournee en produceerde diens eerste soloalbum ‘The idiot’ (1977).
In datzelfde jaar verscheen ook het album, ‘Lust for Life’. Veel songs van beide platen werden geschreven tijdens de tournee, werden afgemaakt in Berlijn, waar Bowie in 1976 was gaan wonen. In een interview met The New York Times vergeleek Iggy Pop de rol van Bowie met die van Professor Higgins uit het beroemde toneelstuk ‘Pygmalion’ van George Bernard Shaw. Bowie leverde de muziek en titel voor de liedjes en Iggy Pop maakte ze af.
Op dezelfde manier kwam een van zijn grootste hits tot stand. In hun woning Berlijn zaten zij te wachten tot ‘Starsky & Hutch’ begon op de televisiezender van het Amerikaanse leger. Die uitzendingen begonnen altijd met een signaal, dat Bowie inspireerde bij de muziek voor voor ‘Lust For Life’, die hij bedacht op een ukelele. ,,Noem het ‘Lust For Life’, schrijf maar iets op’’, zei hij erbij.

Well, I’m just a modern guy
Of course, I've had it in my ear before
‘Cause I’ve a lust for life

‘Lust For Life’ gaat over de drugsverslaving van Iggy Pop en bevat verwijzingen naar de roman ‘The Ticket That Exploded’ van William S. Burroughs. Een groot succes was het aanvankelijk niet, al reikte het in de Nederlandse Top 40 tot de derde plaats. Dit was mede te danken aan een spraakmakend optreden in het muziekprogramma ‘Top Pop’. Hoewel hij aanvankelijk weigerde zijn kleedkamer uit te komen, stormde Iggy Pop de studiovloer toen hij hoorde dat zijn nummer werd gestart. Hij kon amper playbacken, sloopte een deel van het decor, maar zijn naam was gevestigd.
Echt legendarisch werd het nummer in 1996 toen regisseur Danny Boyle ‘Lust For Life’ gebruikte in de openingsscène van zijn film ‘Trainspotting’. Ewan McGregor en Ewen Bremner rennen over straat, achtervolgd door de politie. Terwijl ‘Lust For Life’ klinkt, horen we McGregor die de beroemde Choose life monoloog uitspreekt.
Het nummer werd een hit en is sindsdien in vele films en televisieseries te horen geweest. Zoals het magazine Pitchfork noteerde: ‘Bowie’s influence may have helped kept Iggy Pop alive, but it’s possible that Trainspotting made him immortal.’Index liedjes