index liedjes




muziek Boudewijn de Groot - Een Meisje van Zestien (1965)

‘Dit doe ik nooit meer!’ Deze woorden schreef Boudewijn de Groot (1944) in 1965 op de hoes van het presentexemplaar van zijn single ‘Een Meisje van Zestien’ die hij overhandigde aan zijn tekstschrijver Lennart Nijgh (1945-2002).
Ze hadden allebei weinig vertrouwen in het liedje, maar het tegendeel bleek waar. ,,Tot onze verbijstering werd het een hit’’, schreef Nijgh jaren later in de hoestekst van de dubbel-lp ‘Het Beste van Boudewijn’.
De mannen kenden elkaar sinds hun kindertijd van het Haarlemse Coornhertlyceum. Ze gingen daarna naar de filmacademie en daar werd de zanger Boudewijn de Groot ontdekt. Op 8 februari 1964 draaide Nijgh zijn eerste speelfilmpje op 8 mm en ‘Boudy’ zong daarin een liedje. Nieuwslezer Ed Lautenslager van de NTS zag dat filmpje en introduceerde ze bij Phonogram.
,,Succes bleef uit, behalve in kleine kring’’, aldus Nijgh over de eerste liedjes die ze uitbrachten. Dat veranderde toen producer Tony Vos Nijgh vroeg om ‘Une Enfant’ te vertalen. Dit liedje werd in de jaren vijftig geschreven door Charles Aznavour en uitgevoerd door Edith Piaf.
Daarna maakte Noel Harrisson een Engelse vertaling (‘A Young Girl of 16’), dit was de versie die Nijgh gebruikte als basis voor de Nederlandse versie. Het liedje gaat over een meisje uit een rijke familie. Ze gaat er vandoor met een arme vagebond.

Arm kind, zestien lentes zo pril,
ach wat lig je hier stil
langs de kant van de weg.

,,Een vreselijk liedje, maar het kwam op de hitparade’’, verklaarde Nijgh in een interview dat op een aan de hem gewijde website te vinden is. ,,Ik had het vertaald uit het Engels, er stond nog iets over God en zonde in, dat heb ik maar weggelaten.’’
Boudewijn de Groot zelf zei over ‘Een Meisje van Zestien’: ,,De melodie van een liedje hoeft niet eens zo goed te zijn. Als je maar geboeid wordt door de tekst. Je hebt natuurlijk ook liedjes met een bijzonder goede melodie en dan kan de tekst gerust een beetje minder goed zijn. Zoals ‘Een Meisje van Zestien’. Dat is een liedje met een heel fijne melodie, maar de tekst is eigenlijk een smartlap.’’
Hij wilde liever protestsongs maken en die weg sloegen zij daarom in. Ruim een jaar na ‘Een Meisje van Zestien’, dat tot de 23e plek in de Top 40 kwam, scoorden De Groot en Nijgh hun volgende hit. ‘Welterusten, Mijnheer De President’ was een protestsong over de Vietnamoorlog.




Index liedjes