index liedjes
muziek Reinhard Mey - Gute Nacht, Freunde (1972)

Ontelbaar zijn de keren dat we op de terugweg van een voetbalwedstrijd via de autoradio om elf uur ’s avonds afstemden op Radio 1. Meteen na de sport volgde ‘Met het oog op morgen’, met de tune waarop we wachten...

Gute Nacht, Freunde,
es wird Zeit für mich zu gehen.
Was ich noch zu sagen hätte,
dauert eine Zigarette und ein letztes Glas im Stehen.

De tune werd aan het eind steevast gevolgd door de stem van Hans Hogendoorn. Na de temperatuur buiten, verwees hij naar binnen waar de presentator klaar zat voor een portie nieuws en actualiteiten. De verleden tijd is eigenlijk niet goed gekozen, want bovenstaande is nog steeds dagelijks rond 23 uur te horen op NPO Radio 1.
Op 5 januari 1976 werd het programma met de welbekende tune voor het eerst uitgezonden. Het is het meest gedraaide liedje ooit op de Nederlandse radio. De Duitser Reinhard Mey schreef ‘Gute Nacht, Freunde’ oorspronkelijk voor het Eurovisie Songfestival. Het duo Inga & Wolf zong het, maar zij kwamen niet door de Duitse voorronde heen. Reinhard Mey - ook bekend van ‘Als de dag van toen’ dat tijdens het WK Voetbal in 2006 werd gebruikt in een commercial van Nationale Nederland - besloot het toen maar zelf op de plaat te zetten.
Het nummer stond op zijn in 1972 verschenen album ‘Mein achtel Lorbeerblatt’. ‘Gute Nacht, Freunde’ - dat hij schreef over de avonden waarop hij met vrienden de wereld besprak - verscheen op single en stond zeven weken in de Nederlandse Top 40 met een veertiende plek als hoogste positie.
En toen was daar ‘Met het oog op morgen’. Ineens was ‘Gutte Nacht, Freunde’ dagelijks te horen, al was dat in een iets aangepaste versie waarbij het instrumentale deel werd ingespeeld door het VARA-dansorkest. In 2011 kwam er een opgefriste versie, gespeeld door het Metropole Orkest.
In januari 2016 - bij het veertigjarige jubileum van ‘Het oog’ - zei de zanger over het feit dat zijn lied dagelijks te horen is: ,,Het valt nergens mee te vergelijken die band tussen dit lied en het programma. Het is als een vriend voor het leven. Een fenomeen dat al zo lang mensen en mij vergezelt’’, zei hij in het programma.
Er is ook een Nederlandse versie. ‘Goede Nacht, Vrienden’ werd geen hit, maar in het verleden wel gebruikt op 4 mei, als men het ongepast vond om een Duitstalig liedje te draaien.Index liedjes